“Mensen die uit gewoonte al stevig dronken, zijn na hun pensionering vaak geneigd een tandje bij te schakelen”. “#Topverkoper gespot? Dit zijn zijn 11 eigenschappen Nr. 4: Snel kunnen #schakelen.” “beste even schakelen met @josjeonline zij is onze expert :)” “Medewerker Klantcontactcentrum: Kan jij snel schakelen tussen verschillende werkzaamheden.” “Onderwijs moet snel schakelen bij energietransitie.” “Ondanks sportieve dompers een leuke Studio TeamNL gehad; bevoorrecht met grote atleten te mogen schakelen.” 

Ik begrijp dus werkelijk niet wat die laatste man bedoelt, maar Radio1Journaal presentator Jurgen van den Berg gelukkig wel, want die heeft hem geretweet. Misschien hoor ik het nog eens en in radio en televisieland wordt er veel geschakeld, vooral de afgelopen weken. Dan gaat er een knopje om en klinkt er een stem uit Rio de Janeiro die het wielrennen verslaat, bijvoorbeeld en oh dan gebeurt er wat in het zwembad en schakelen ze over naar de commentator ter plaatse. Of diegene die in een hiokje in Hilversum de wedstrijd zit te volgen. Ik schakel vooral in de auto. En op kantoor is het een lievelingswoord van de personeelsfunctionarissen en chefs.

Want hoe mooi is het om iemand te vragen die snel kan schakelen. Daarmee wordt over het algemeen bedoeld dat je snel van het ene onderwerp in het andere kunt duiken. En niet dat je vaart maakt, zoals met het schakelen in de auto. En als je dan eenmaal die functie hebt, is het ook erg interessant om aan te kondigen als je moeite hebt om van het ene naar het onderwerp te gaan en dan wordt het “Even schakelen”. Vandaag doen heel veel ouders dat, omdat in een deel van het land de scholen weer zijn begonnen en zij zelf weer aan het werk gaan. Gelukkig kan dat ook met een knipoog:

Van Dale is duidelijk over de betekenis van schakelen:

scha·ke·len (schakelde, heeft geschakeld)
als de delen van een ketting aaneenhechten
(elektriciteit) in de elektrische stroom inlassen
een andere versnelling gaan gebruiken

Daarmee lijkt het mij dat we voortaan het schakelen tot de auto en de fiets met versnellingen beperken. Alvast bedankt voor uw medewerking en daarmee uw bijdrage aan duidelijke taal.