Nederlanders kregen het advies niet naar Brussel te reizen (kleurcode rood voor Brussel), zoveel mogelijk binnen te blijven en de aanwijzingen van de Belgische autoriteiten op te volgen. Het kabinet had waarschijnlijk haast met het schrijven van een brief over de aanslagen. Sterker, premier Mark Rutte leek tijdens zijn persconferentie niet eens te weten dat de brief al naar de Tweede Kamer was. Hij verwees enkele keren naar de brief en dat hij daarvoor niets wilde zeggen, terwijl de brief al de wereld in was gestuurd. Met deze foute zin.
Hoewel het vandaag eigenlijk de dag is dat Johan Cruijff overleed, hield de Tweede Kamer een herdenking van de aanslagen van Brussel. De vreselijke aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek waarbij zeker 34 mensen omkwamen en zeker 200 mensen gewond raakten. Wellicht had de Tweede Kamer de gevolgen dinsdag nog onderschat en het met een klein woord af willen doen, vandaag kwam er de minuut stilte. Ergens in de zaal klonken een paar inkomende berichten op een telefoon en verder was het stil. Later vandaag is er nog een debat over de aanslagen in Brussel. Daarom liet het kabinet vooraf in een brief alvast weten dat er wel degelijk maatregelen zijn genomen sinds de aanslagen. Overigens hamert het kabinet er ook op dat honderd procent veiligheid niet bestaat en dat er dus nog steeds ook een aanslag in Nederland kan komen. Vandaar dat het dreigingsniveau hier ongewijzigd substantieel blijft.
Een tweede brief over de uitlevering van één van de terroristen die op Zaventem een bom liet afgaan en daarbij omkwam, is al de hele dag in de maak. Op vragen waarom het zo lang duurt, zei de premier dt het kabinet zeer zorgvuldig wil zijn. Volgens de Turkse autoriteiten is de geboren Brusselnaar op verzoek naar Nederland uitgeleverd. Zo lijkt Nederland ineens ook een rol te spelen in het Belgische drama van dinsdag. En ook geheel tegen de mores in, hield de Tweede Kamer zelfs vandaag dus een tweede herdenking, dit keer met een minuut stilte voor de slachtoffers en in aanwezigheid van de ambassadeur van België. Eigenlijk zou ik na het lezen van de brief verwachten dat hij het woord zou overnemen van Kamervoorzitter Khadija Arib en ons aanwijzingen zou geven over hoe verder te leven. En dat hij zou zeggen dat we weer naar buiten mogen.