“Ondersteunende zaken..zo sober mogelijk..ingericht..lekken van zorggelden dient te worden afgedicht.” “Alles gaat via lidstaten, drol. Die informele kant moet formeel ook afgedicht worden. Anders gebeurt er niks.” “Dak woonboot duurzaam afgedicht.” “Alles is afgedicht met voorwaarden en richtlijnen, wanneer je afwijkt van statestieken ben je onmiddellijk uitgesloten.” “Lening van 30 miljoen voor Floriade BV. Verstandig? Zijn de risico’s afgedicht? Is er een buffer?”

In het gratis onlinewoordenboek van Van Dale is het niet te vinden. Afdichten, afgedicht en toch is het een van de favoriete woorden van politici en van dakdekkers. In het laatste geval bedoelen ze vaak dat ze een dak hebben gemaakt dat helemaal dicht is. Geen lek meer te bekennen. Gedicht dus, niet te verwarren met het product van de poeet. Al heeft het er in cryptogramman vaak wel weer iets mee te maken: “Tot het einde toe stoppen met de poëzie.”

Politici gebruiken het in meer varianten. Als ze een meerderheid hebben gevonden, dan hebben ze de steun afgedicht. Als ze een oplossing hebben gevonden hebben ze een probleem afgedicht. En risico’s afdichten is een onmogelijke klus. Beperken kan, maar voorkomen niet, dan zijn het geen risico’s meer. Het afdichten van tekorten is net als bij problemen onterecht gebruikt als synoniem.

Vaagtaal dus en een woord dat het verdient te verdwijnen. Het liefst nu nog, maar ik durf te wedden dat we het tijdens de huidige verkiezingscampagne nog veel gaan horen.