“Do you love Van Gogh’s Sunflowers & beer? Then we have the perfect gift for you”, twittert het Van Gogh museum zojuist. Met een plaatje erbij van zes bierflesjes met daarop de door Vincent van Gogh geschilderde zonnebloemen. Ik lust wel een biertje, ik hou ook van de zonnebloemen van Van Gogh en zonnebloemen in het algemeen, maar dit gaat mij te ver.

De flesjes zien er leuker – en zeker zonniger- uit dan de gewone groene exemplaren van het biermerk, maar het heeft iets raars om het uit een kunstwerk te drinken. Wellicht voer voor verzamelaars. Kijk eens wat een mooie bierflesjes, ja Van Gogh en Heineken. Eigenlijk zonde om ze aan te breken, maar ook bier heeft een uiterste houdbaarheidsdatum. En hoe houdbaar is een serie bierflesjes – hoe zonnig ook- op de plank van de verzamelaar? De onderzetters zijn er al in verschillende soorten en maten, ook met zonnebloemen. Die zijn houdbaar en kun je ook een mooi plekje geven. Modegevoelige types vinden het dan juist wel fijn om bijpassende flesjes te hebben. Ik niet.

Straks gaan ze ook nog het bier zo bewerken dat als je het inschenkt in je glas een zonnebloem te zien is. Of een zonnebloemopener meeleveren. Kroonkurken gemaakt van zonnebloempitten op de flesjes doen. Het kost ongetwijfeld veel geld. Beeldrecht misschien, het proces om de beeltenis op de flesjes te krijgen. Een grapje hoop ik. Maar soms heb ik het idee dat de commercie een beetje doorslaat. De zonnebloemen hebben niets te maken met het bier dat ze omhullen. Ik snap het niet. Al snak ik naar een biertje met zicht op echte zonnebloemen, deze pijpjes geef ik aan Maarten.