Blogs van Elske Koopman in 2013

Onzincampagne

30 december, 2013 – 11:12 — Elske

Wat een onzincampagne, handen af van onze hulpverleners met oud en nieuw. Handen af van hulpverleners, dienstverleners en publieke figuren. Waar is het fatsoen gebleven waarbij je leert af te blijven van agenten, ambulancebroeders, brandweermannen, maar ook conducteurs, trambestuurders, buschauffeurs, winkelpersoneel en elkaar? Waar is de les gebleven dat je niet je vuisten, maar gewoon nette woorden gebruikt om je punt te maken?

Ongelooflijk dat een minister de beurs opent met een campagne gericht op de jaarwisseling. Ik kon mijn oren bijna niet geloven. En toen ik ook nog via social media de mensen het bericht zag delen, werd ik laaiend. Het zijn over het algemeen nette mensen die het bericht delen, maar waarom doorzien zij dan niet dat deze acite onzinnig zou moeten zijn? Het hele jaar moeten we afblijven van de mensen die voor hun werk andere mensen helpen, op welke manier dan ook en zelfs als ze je niet helpen, hoor je dat nog niet met geweld te beantwoorden.

En geweld en agressie begint al erg vroeg. Ik herinner me nog goed de zesjarige die mij als tienjarige schopte, opgestookt door omstanders. Ik was totaal verbaasd. Het jochie met bril en steeds rodere wangen riep ook nog dingen, maar ik weet niet meer wat. Ik kon hem alleen maar aanstaren. Om over andere aggressieve ontmoetingen in mijn leven maar te zwijgen. Het hoort gewoon niet. Mensen horen elkaar niet aan te vallen. Het houdt niet op, niet vanzelf is van een andere campagne. Het hoort niet eens te beginnen. Nu komen woorden van Balkenende in me op, laten we respect hebben voor elkaar. Nee, ook niet. Laten we leren dat mensen soortgenoten zijn en dat je die niet hoort aan te vallen of af te vallen.

Wat gij niet wil; dat u geschied, doe dat ook een ander niet! Geef dat met de paplepel mee en de wereld ziet er een stuk vriendelijker uit. Ik hoop nog mee te maken dat dit soort campagnes niet meer nodig is. Ik wens iedereen een rustige jaarwisseling en een mooi 2014!

Oude man

6 december, 2013 – 14:07 — Elske

Een oude man is heengegaan, 85 jaar was hij en ineens doet de hele wereld alsof hij een vriend was. Ik heb hem, zoals de meeste mensen in de hele wereld, nooit ontmoet. Natuurlijk weet ik nog hoe hij de gevangenis uitkwam en we allemaal meekeken, ook bij huwelijksproblemen. Maar moet nu echt alles wijken voor Nelson Mandela?

Goed, het was een misser van Nieuwsuur dat niet meteen op het nieuws werd ingehaakt. RTL Late Night schijnt dat beter te hebben gedaan, een pluim. Maar om een dag later standpuntnl om te gooien öm de luisteraar de kans te geven om op de dood van Mandela te reageren”, vind ik een beetje gek. En al die arme verslaggevers die in de storm stonden om nieuws te maken, waren in één klap uit beeld en van de zender. Ook de aandacht voor de storm was een beetje overtrokken, maar voor iedereen in Nederland wel van belang. Meer dan de dood van een 95-jarige, is mijn bescheiden mening.

Twitter spoelde over, op facebook berichten van mensen alsof ze een vriend verloren. Blij dat een kind van drie dagen nog even in de wereld met Nelson had geleefd, pardon? De wereld wordt niet beter of slechter nu de beste man is overleden. Hij heeft veel betekend in Zuid-Afrika en voor de mensen daar en met zijn wijze woorden veel mensen geraakt. Ook mij, maar ik ken hem niet echt. Ik weet niet hoe hij in het echt was, dus ik doe er verder niet aan mee. Aan al die over elkaar buitelende lieve woorden. Het ANC was niet alleen een lief clubje charismatische mensen, zoveel weet ik nog net van de geschiedenis en verder hou ik me erbuiten. Ik heb er nu waarschijnlijk al te veel over geschreven.

Invloedrijk?

29 november, 2013 – 10:07 — Elske

De Volkskrant publiceerde vanochtend de lijst met honderd meest invloedrijke twitteraars. Jaap Jansen wint, journalist, onder meer op de redactie van Pauw en Witteman en bij twitteraars vooral bekend om zijn woordgrappen. Nieuwsgierig klik ik de lijst open en ja hoor, politici en journalisten wisselen elkaar af.

Dus als journalist e n politicus doe je ertoe op twitter. Maar waar is die huisarts, die makelaar, die slager en die bakker die ook actief zijn op Twitter met wisselend succes, maar toch een behoorlijk aantal volgers? WOrden zij te weinig geretweet? Reageren zij te weinig op anderen? Waarom is juist de groep journalisten en politici oververtegenwoordigd? Te veel tijd? Of toch al aan de telefoon om elkaar op de hoogte te houden en dan meteen maar even via de wijde wereld die twitter heet? Zijn de politici het die nieuws maken en journalisten die het verwerken? Maar er is toch zoveel meer nieuwswaardig?

Goed, toegegeven ik ben journalist en ik ben een kleintje. Ik weet niet dagelijks hoeveel volgers ik heb en ik twitter ook niet dagelijks, maar meer als ik echt iets te melden denk te hebben. Of als gunst naar een ander een retweet. Ik heb het even opgezocht: 475 volgers (oef, had ik niet een feestje moeten doen, iets weg moeten geven, of is dat pas bij 500 of 1000?) en ik volg 663 mensen en instanties en ik heb 684 tweets de wereld ingeslingerd. De kroegbaas van om de hoek heeft 1000 tweets de wereld ingestuurd en heeft 529 volgers, een willekeurige huisarts heeft boven de 2000 volgers. Het is arbitrair. Schrijf je iets wat een grootheid in Twitterland aanspreekt, dan schieten de volgers als paddestoelen uit de grond en schrijf je hele interessante dingen, zonder dat het wordt opgepikt, dan blijf je klein.

Maar hoe wenselijk is het om alleen politici en journalisten te horen op twitter? Het lijkt mij niet echt interessant. Toegegeven ik volg veel collega’s en politici, maar ik ben voor meer invloed van buiten. Dus hup slager, bakker, huisarts, tuinman, kok en programmeur, doe jullie best, verras me en ik retweet of noem je in de hoop dat de lijst volgend jaar diverser zal zijn. En nee, ik hoef er zelf niet in, liever niet zelfs. Ik opereer liever op de achtergrond en maak daar mooie verhalen die er ook toe doen.

Mooi werk

19 november, 2013 – 14:23 — Elske

Het is stil hier op mijn blog, maar ik zit niet stil. Verre van dat. Ik ben met verschillende projecten bezig, maar kan daar vooralsnog niet veel over zeggen. Zeg dan niets, maar soms wil ik toch even iets kwijt. Vaak gaat dat over politieke kwesties, maar nu even iets persoonlijks. Ik heb mooi werk. 

De brief over de VN die ik vond en de reactie van het kabinet op de kwestie Zwarte Piet, dat was wel een leuke. Ook al heeft niemand het opgepikt, ik kan genieten van de kabinetsleden die menen iets over de kwestie te moeten zeggen, zonder dat ze de eigen brief aan de Verenigde Naties hebben gelezen. Ik gniffel bij de uitspraken en wijs af en toe gericht nog even op mijn blog.

Daarnaast kom ik ook op allerlei plekken. Van vierhoogachter tot het buurthuis om de hoek, voor ontmoetingen met diverse mensen, al dan niet voor een van mijn projecten. Daarnaast spreek ik ook veel mensen via de telefoon, zoveel dat mijn telefoon de geest gaf, net toen ik een nieuwe opdrachtgever aan de lijn had. Gelukkig heb ik inmiddels een nieuwe en is de opdracht doorgegaan. Dat leverde me vandaag een mooi compliment op en ja, daar geniet ik elke keer toch weer van. Dank! Ik heb mooi werk.

Dilemma voor Haagse PvdA-leden

4 november, 2013 – 14:28 — Elske

Nog twee dagen kunnen de Haagse PvdA-leden stemmen op hun kandidaat-lijsttrekker voor de raadsverkiezingen van 19 maart 2014. Jos de Jong krijgt de meeste steun op Twitter, of zo lijkt het door zijn vele retweets (of van zijn handlanger, want hiervoor was hij niet erg actief op Twitter). Rabin Baldewsingh gooide daar een serie uitspraken tegenaan die hij op pad had gehoord, zonder bronvermelding op eigen account. Marieke Bolle houdt zich stil en klaagde al dat ze nu aan facebook moest beginnen als kandidaat en Gerard Verspuij moet het hebben van stadsbezoeken, want hij zit niet op Twitter.

En wonder boven wonder krijgt juist Verspuij de steun van de Jonge Socialisten. Zo blijkt maar, ook een les voor Bolle, dat je niet aan elke stroming mee hoeft te doen om steun te krijgen. Verspuij is wel de meest opvallende kandidaat, niet in nieuwsuitingen, maar als tegenstandr van het Spuiforum. Hij besloot in tegenstelling tot Mustafa Okcuoglu in de fractie te blijven, terwijl hij het niet eens was met het besluit voor de nieuwbouw van het Spuiforum. Hij stemde tegen (zie ook mijn bijgehouden liveblog tijdens de raadsvergadering over het besluit op www.allesispolitiek.nl). Interessant is om te zien wat de achterban doet. Een stem voor Verspuij is namelijk een duidelijke stem tegen de nieuwbouw. Verspuij heeft al beloofd dat hij dan ook onmiddelijk het besluit terug gaat draaien.

Een uitgelezen kans voor de PvdA’ers die de afgelopen tijd ageerden tegen het besluit voor de 181 miljoen kostende cultuurtempel aan het Spui. Zij kunnen hun stem tegen nu laten gelden door voor Verspuij te stemmen. De andere kandidaten hebben immers allen op enig moment het Spuiforum verdedigd, Verspuij nooit. Het zou ook de redding zijn voor de partij in het Haagse, want als de geluiden niet bedriegen gaan zij op het Spuiforumbesluit veel stemmen verliezen. De andere kandidaten gokken op een minder goed langetermijngeheugen bij hun kiezers en op een mooi prestigeobject voor hun wethouder Marnix Norder, een afscheidscadeau. Norder heeft zijn vertrek uit de lokale politiek al aangekondigd. Het wordt dus nog even spannend voor de Haagse PvdA.

De stemming voor het lijsttrekkersschap sluit op 6 november. Daarna volgt de bekendmaking van de nieuwe lijsttrekker en op 3 december volgt de definitieve vaststelling van de kandidatenlijst in de Algemene Ledenvergadering.

Reprise PVV-perikelen

27 oktober, 2013 – 10:57 — Elske

“Als je iets goed doet, houdt hij zijn mond, en als je iets fout doet, moet je op kantoor komen en word je gedrild”. Een citaat over Poetin? Over Assad? Over Hitler? LPF-toestanden? Nee, het gaat hier over Geert Wilders. Oud-raadslid en voormalig medewerker van de Tweede Kamerfractie Paul ter Linden deed bij Omroep West weer een boekje open over de leider van de Partij voor de Vrijheid. 

Het raadslid stapte pas uit de partij toen Wilders met het anti-homo Vlaams Belang de banden aanhaalde. Dat was naar eigen zeggen voor Ter Linden de druppel. Maar waarom dan met oude koeien smijten? Hij blijft in de raad, maar wil niet samenwerken met andere oud-PVV’ers. Richard de Mos vindt hij te links en Arnoud van Doorn is volgens Ter Linden de weg kwijt. Maar weet hij zelf nog de weg? Hij uitte zijn bedenkingen eind juni en schreef Wilders een brief. Hij wachtte vervolgens tot oktober voor hij de partij de rug toekeerde. Terwijl hij gezien het eerdere citaat toch al moest weten dat hij geen reactie zou krijgen. Jarenlang heeft hij de partij gediend en het woord van Wilders verkondigd. Hij had dit allemaal dus al veel eerder door kunnen hebben, misschien zelfs al tijdens de strenge selectie van kandidaten en de zaterdagklasjes, waar kandidaatpolitici door Wilders worden ‘opgeleid’.

Krokodillentranen lijken het daarom van Ter Linden. Hij gaat nu alleen verder in de Haagse gemeenteraad. Het aantal fracties komt daarmee op vijftien. Daarbij aangetekend dat de eenmansfracties van de Partij voor de Eenheid en groep van Doorn samenwerken en dat groep Okcuoglu nauw samenwerkt met GroenLinks. De laatste staat ook op de lokale lijst van GroenLinks voor de verkiezingen van 19 maart 2014. De PVV heeft voor drie van de eenmansfracties gezorgd. Van Doorn en De Mos verlieten de fractie eerder.

Het vertrek van Ter Linden betekent de zevende wisseling van samenstelling van de PVV. Na de landelijke verkiezingen van 2010 verlieten Geert Wilders, Karen Gerbrands en Willie Dille de partij. Daarna volgde Sietse Fritsma. Arnoud van Doorn werd een half jaar later de partij uitgezet, naar eigen zeggen vertrok hij zelf na gedoe over een greep uit de partijkas. Toen verliet Richard de Mos de fractie uit onvrede omdat hij niet op de landelijke lijst stond voor de verkiezingen van 2012. Marjolein van de Waal verliet de fractie, sloot zich aan bij Groep van Doorn, maar verhuisde daarna en verdween zo helemaal van het Haagse politieke toneel en haar zetel viel terug aan de PVV. Willie Dille keerde terug in de fractie. Deze bestaat nu na het vertrek van Ter Linden nog uit vijf leden.

Zwartepieten

22 oktober, 2013 – 13:49 — Elske

Lang heb ik gedacht: ik meng me er niet in, ik brand mijn vingers niet en ik hou me stil. Maar nu gaat het toch echt te ver. Had Nederland nou maar niet de suggestie gewekt om Sinterklaas tot werelderfgoed te maken. De suggestie leverde op 17 januari al het resultaat op dat de Verenigde Naties besloten de zaak te onderzoeken. Nu lees ik overal dat de VN voor afschaffen is, maar uit een fragment van EenVandaag van vanavond, net al te beluisteren op Radio1, blijkt dat ze de zaak nog verder onderzoeken en dat dit een privémening was. 

“Deze zomer antwoordde de Nederlandse VN-ambassadeur Roderick van Schreven dat van plannen om Sinterklaas op een UNESCO-lijst te plaatsen geen sprake is” las ik hierover op Telegraaf.nl. Maar op de site van de Verenigde Naties vond ik een briefmet daarin het bericht dat op 17 januari klachten waren binnengekomen rond racisme bij het vieren van het Sinterklaasfeest. De aanleiding: “According to the information received, proposals have been made to declare the Dutch Cultural Historical Tradition ―Santa Claus and Black Pete- as Immaterial Cultural Heritage, and the Dutch authorities have selected the annual Saint Nicolas Event (December 5) as one of the intangible heritages to be submitted for inclusion in the UNESCO list”. Op 10 juli komt hetantwoord van de Nederlandse regering, nee hoor, wij zijn nooit van plan geweest om een verzoek in te dienen. Daarin staat de zin dat de rol van Zwarte Piet soms een onderwerp van discussie is. Soms? Jaarlijks! Ongoing debate staat zelfs in een antwoord op een eerdere vraag.

En dan premier Mark Rutte afgelopen vrijdag: “Je moet altijd rekening houden met gevoelens, maar Zwarte Piet, dat zegt het al, die is zwart, daar kunnen we niets aan veranderen. Anders is het Sinterklaas en Witte Piet, volgens mij is het Sinterklaas en Zwarte Piet, ik zou niet weten hoe ik dat kan oplossen. Het historische verhaal gaat over Sinterklaas en Zwarte Piet…”. “Het is geen zaak van de regering, maar van de samenleving”. Goed, maar dan vergeet hij dus dat de regering wel degelijk een officiële brief heeft geschreven. Of in ieder geval noemt hij die niet. Een weerwoord tegen het discriminatieverhaal staat overigens niet in de brief. Wel wat de regering doet tegen discriminatie, met een jaarlijkse brief aan het parlement over de winst van de aanpak van discriminatie.

Geen woord over schoorstenen, roet, dat Sinterklaas als Turk eigenlijk donker had moeten zijn, dat soort dingen. Kom op, zet dat kinderfeest wat steviger neer, zeg dat kinderen van allerlei kleuren zich graag rond deze tijd met een verbrande kurk laten poetsen voor ze de deur uitgaan en dat dit geen zaak moet zijn waar internationaal werk van wordt gemaakt. Overigens mogen ze dan ook wel eens in Australië gaan kijken, want daar heb ik de Sint met Zwarte Piet ook wel eens langs zien komen.

Regentschap en ouderlijk gezag over de minderjarige Koning

1 oktober, 2013 – 13:33 — Elske

Huh? Een minderjarige Koning? Dat was mijn eerste gedachte bij het lezen van de kop van het persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Bij mijn weten is de eerste mogelijke minderjarige koning Claus Cazimier, de zoon van prins Constantijn. En waarom moet er nu al een regeling komen voor de zesde persoon in de lijn van de troon? Maar nee het bleek te gaan over de regeling voor als Koning Willem-Alexander onverhoopt wegvalt en Prinses Amalia onverhoopt als minderjarige eerste troonopvolger is. Minderjarige Koningin, dus. 

Het is geen nieuws, want iedereen had al aangenomen dat Koningin Maxima dan net als een van haar voorgangster Emma regentes zou worden. Mocht haar ook iets overkomen, dan is Prins Constantijn regent. Zij worden bijgestaan in de opvoeding van het aanstaand staatshoofd door een groep wijzen. Maar alleen als de Koning wegvalt.

Ik liep net door de stad en kan zo een aantal ouders aanwijzen die hulp bij de opvoeding nodig zouden kunnen hebben. Maar voor gewone mensen, noem ze Henk en Ingrid, is dat niet weggelegd. Zij moeten het zelf zien te rooien en vaak ook nog zonder een rooie cent. Het is toch oneerlijk verdeeld dat een van de duurst betaalde gezinnen van het land bijgestaan kan worden door een groep wijzen. Maar dan alleen als de vader wegvalt. Alsof zijn nieuwe functie van staatshoofd hem meteen een goede opvoeder maakt.

Gesteggel over onderzoek Dooievaar

23 september, 2013 – 15:51 — Elske

In de raadszaal zijn vanmiddag de resultaten van het onderzoek naar het alternatief voor nieuwbouw voor het Spuiforum gepresenteerd. Wethouder Marnix Norder verzorgde de inleiding met daarin vooral de boodschap dat het college nog wacht op andere onderzoeken en vandaag zeker geen oordeel zal vellen. Misschien morgen na de collegevergadering, maar mogelijk pas later als het hele plaatje compleet is. Maar hoe compleet is het plaatje?

De bedenkers van het alternatief waarbij de oudbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie wordt gebruikt en dat van de Anton Philipszaal toonden afgelopen weekend hun boosheid al. Het alternatief zou niet goed genoeg zijn onderzocht, door tijdgebrek is niet alles meegenomen en zo kan geen serieuze afweging worden gemaakt. Architect Neutelings gaf deels toe dat de tijd tekort was om de varianten compleet naast elkaar te leggen. Neutelings tekende ook voor het ontwerp van de nieuwbouw. Een slager die zijn eigen vlees keurt. Daar ging Neutelings zelf op in, door op de voordelen te wijzen: zijn team heeft verstand van de gebouwen. De blauwdrukken en bouwtekeningen lagen klaar, dus er kon snel worden gewerkt. Ja, vijf weken waren te kort voor een volledige vergeljiking, maar niet te kort voor deze vergelijking.

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij werd hardhandig teruggefloten toen hij de architect hierop wilde aanspreken. Maar feit blijft dat het renovatieplan meer ruimte inneemt dan de nieuwbouw, een jaar later klaar is dan de nieuwbouw en mede door deze zaken duurder uitpakt dan nieuwbouw. Volgens de huidige berekeningen is de renovatievariant €7,5 miljoen duurder dan nieuwbouw. Geen woord over de berekeningen van de second opinion die de Haagse Stadspartij liet doen, waaruit blijkt dat de nieuwbouw €60 miljoen duurder uitvalt dan de wethouder heeft verteld. Dat zou ondanks het tegenvallende cijfer een meevaller kunnen heten, omdat de HSP eerder ervan uitging en de raad voorrekende dat de meerkosten boven de € 80 miljoen zouden uitkomen. Volgens de second opinion van de gemeente vallen de kosten overigens lager uit dan de geraamde €181 miljoen voor de nieuwbouw.

Overigens zat er nog een geniepigheid in de presentatie van de artist impressions van het alternatief. De plaatjes werden steeds getoond naast, boven of onder die van de nieuwbouwvariant. In de plaatjes van de nieuwbouw waren de lichten aan, een gele gloed lag over het gebouw en over het restje Spuiplein en de bredere Turfmarkt. De beelden van de renovatievariant leken daardoor grijzer en saaier. Het summum was het laatste plaatje. Praktisch hetzelfde, op het gebouw na en op een klein puntje. Een klein puntje waarvan ik op de Academie voor Journalistiek al was gewaarschuwd. Het beeld en de setting kunnen veel doen met het gevoel van de kijker bij een bepaald onderwerp. En zo ook hier: op het laatste plaatje van de nieuwbouw met het mooie gele licht stond een verliefd stelletje voor de boom naar het gebouw te kijken. Op het plaatje ernaast stond een grijze auto voor de boom en was er geen warm geel licht. De rest van het plaatje, wat poppetjes links in beeld en dezelfde boom, was aan beide kanten gelijk. Beeldvorming.

Te duur rijbewijs

13 september, 2013 – 11:13 — Elske

Och had ik nou maar wat meer tijd gehad of genomen. Dan had ik toch op zijn minst twee mooie biertjes, een lekker fout hamburgermenu of de aankoop van twee opiniebladen bespaard. Net nadat ik € 46,45 heb betaald voor mijn rijbewijs, bepaalt minister Schultz van Haegen dat de prijs omlaag gaat naar € 38,50. 

Een kleine sof voor iemand met een kleine knip. Het verschil tussen nu aanschaffen en over drie maanden. Hoewel, dan had ik net op het randje gezeten wat verlenging betreft, dus eigenlijk was er geen ontkomen aan. Maar toch is het een beetje zuur. Ik ben en blijf een Koopman, dus elke cent is meegenomen, laat staan 800 centen. Maar goed, het is niet anders en ook ik ben nu om naar het tijdperk van het plastic.

Eigenlijk was het ook maar een onhandig ding dat oude rijbewijs. Een groot papier, gevoelig voor kreuk, wasmachines en andere schadelijke machines en handelingen. De vorige hing uit elkaar toen ik hem moest verlengen, voor deze had ik beter gezorgd. Een portemonnee gekocht op maat van het rijbewijs en in een geheim vak, dat ik verder niet gebruikte, zat het rose papier verborgen. Net een randje was zichtbaar, maar alleen omdat ik wist waar het zat. Een buitenstaander zou niet denken dat ik het dagelijks meenam in mijn portemonnee,

Nu is dat tijdperk voorbij en heb ik een creditcardformaat plastic versie. Mijn licht bezwete hoofd staart me aan. Een blijvende herinnering aan die heetste dag in Den Haag waar ik teveel betaalde voor een grote stap naar het heden. Nu nog een paspoort als zakboekje ter grootte van een creditcard. Dan kan ik een kleinere portemonnee aanschaffen.

Politiek of de kunst van het acteren

26 augustus, 2013 – 11:50 — Elske

De aflevering van Zomergasten met Wouter Bos heeft voor mij weer eens bewezen dat politiek vooral een kwestie van goed acteren is. Zorgvuldig afwegen welk gezicht hoort bij welke opmerking en nooit de ware identiteit aantonen. Bos beheerst die kunst uitstekend.

Hij werd wel een beetje geholpen door de presentator Wilfried de Jong  die wel wilde weten of Bos nog geloofde, maar toen hij dit in een bijzin aangaf, ging De Jong daar niet op in. En ineens was daar Barbara, hey, zou Bos nu toch een beetje van zichzelf laten zien? Nee, want deze verspreking werd bijna direct gevolgd door ‘mijn vrouw heeft daar niets mee te maken’.

Duidelijk is ook dat zijn klus bij het VUmc vier jaar gaat duren en dat hij daarna wel weer terugkeert in de poitiek. Zijn kinderen hebben immers niet meer zoveel papa nodig omdat ze nu naar school gaan en zijn vrouw, die overal buiten gehouden moet worden, vindt het ook niet erg. Bovendien is en blijft Bos een politiek dier. .Zijn schild is nog gepantserd en zal dat ook blijven. Een leerzame uitzending van Zomergasten.

Al miste er misschien een kleinigheid. De meeste politici zijn net mensen en laten hun masker wel eens thuis. Bos niet, nooit. En errgens heeft dat ook een trieste kant. Je hoeft heus niet huilend op televisie of op de bank springend van geluk, maar een beetje meer oprecht gevoel maakt de politiek wellicht geloofwaardiger. Wellicht zou dat een lesje voor Wouter Bos kunnen zijn. De regie mag ook best even bij een ander liggen.

Komkommer in Den Haag: openingstijden

20 augustus, 2013 – 12:55 — Elske

Het onderwerp waar de gemeentepolitiek in Den Haag deze week op aanslaat is openingstijden. De plaatselijke VVD roept al een paar weken dat de terrassen in de binnenstad langer open moeten zijn. De lokale CDA-fractie start nu een offensief om de musea eerder open te krijgen. Net als het Louvre in Parijs zouden de Haagse musea om 9.00u open moeten.

Ha fijn, aangezien de winkels in het centrum juist steeds later open gaan, kunnen de bezoekers aan de stad dan eerst naar het museum en dan na een uur gaan winkelen. Ik zie de rijen al in de ochtend. Van het terraspubliek dat tot twee uur buiten heeft gezeten, alleen als het warm is, want anders moeten de huidige terrastijden wel worden gehandhaafd. Eerlijk gezegd kan ik mij er dus niets bij voorstellen. Bovendien zijn de inwoners in het centrum daar toch komen wonen, wetende dat de terrassen op een bepaalde tijd sluiten. Ik zou er niet zo blij mee zijn. Van de andere kant, hoeveel warme zwoele zomeravonden zijn er in Den Haag nou per jaar… een stuk of zes? Moeten daar aparte regels voor komen? En hoeveel potentie is er om vroeg in de ochtend een museum te bezoeken?

Ik schaar de bovenstaande voorstellen daarom als Atsma’tjes, een proefballon oplaten in de zomer om even aandacht te vestigen op eigen persoon en daarna weer over te kunnen tot de orde van de dag. Als de zomer voorbij is krijgen beide partijen antwoord van het college, die waarschijnlijk ook zal concluderen dat er te weinig animo voor de voorstellen is om daar apart regels voor op te tuigen.

Bezuinigingen

14 augustus, 2013 – 11:13 — Elske

Het zijn sombere tijden. En het wordt nog erger. Het Centraal Planbureau is somber over de economische groei en voorspelt een hoger begrotingstekort. Het kabinet blijft bij bezuinigingen van € 6 miljard.

Een risico, want dat betekent een plopend begrotingstekort. De oorzaak? Dat zijn wij, we geven te weinig uit.

Een andere tegenvaller is de werkloosheid. Momenteel zit 8,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Daar zitten de zelfstandigen zonder personeel met te weinig klussen nog niet tussen, dus de werkelijkheid zal nog erger zijn.

Het kabinet zou dus ook moeten investeren om meer mensen aan het werk te krijgen. Het lijkt mij geen makkelijke klus, regeren in deze tijd. En dan ook nog een triest voorval waar je ook meteen op moet reageren. Het overlijden, eind aan lijden in de meest publieke familie van ons land. Gelukkig voor prins Friso mag hij gaan, zoals hij het liefste leefde: in de luwte. En verder otnhoud ik mij van elke mening, want die hebben we te vaak gehoord en valse condoleances laat ik ook aan me voorbijgaan. Ik kende de beste man niet, heb hem een paar keer gezien, begroet, maar nooit gesproken.

Zomer

5 augustus, 2013 – 09:10 — Elske

Eindelijk is het zomer in Nederland. De Canal Parade in Amsterdam beleefde een warme editie, de beasts van Theo Jansen weigerden te lopen vanwege het mooie weer en de komkommervragen in de politiek stromen weer binnen. De VVD in Den Haag gebruikt de zomer weer om bijstandsfraude op de kaart te zetten, net als het bijstandsoffensief van vorig jaar zomer en een outletwinkel liet op het strand van Scheveningen sporen na in de vorm van reuzevoetafdrukken (zie Omroepwest.nl).

Het merendeel van het land is of op vakantie of bevolkt de vaderlandse stranden om wat verkoeling te zoeken. Ja, ik doe er ook aan mee. Al is de zomer voor mij ook altijd een moment van overpeinzingen. Moet ik weer achter het bijstandsverhaal van de VVD aan, zal ik een verhaal maken over de picknickkleedjes die de Haagse D66-fractie wil laten uitdelen? De krant zit er niet meer op te wachten en de kleedjes kunnen ook extra rotzooi veroorzaken, getuige het beeld van Parkpop aan het begin van de zomer, toen het eigenlijk nog herfst was, zo fris.  Talloze roze pakketjes lagen tussen de plastic flesjes en andere troep.

De Canalparade zorgde er wel voor dat veel politici weer terugkwamen naar Nederland. Zien, gezien worden en laten zien dat je de homo’s steunt. Gezien de situatie in Rusland niet echt vreemd, maar voor wie logisch nadenkt eigenlijk wel. Hoewel dus nog niet overal geaccepteerd en soms een bedreigde diersoort die voorkeuren niet mag uiten, zijn het in Nederland gewoon mensen met dezelfde rechten als iedereen. Ik word er soms een beetje moe van dat we in Nederland nog doen alsof het een apart soort mensen is met een eigen kermisdag in Tilburg en een eigen boottocht door Amsterdam. Relativerend was de opmerking op Twitter van Margriet van der Linden @MrsvanderLinden: zo maar eens naar hetero’s op bootjes zwaaien. #gaypride. Dus ja, blijf de rechten verdedigen naar buitenlanden, maar laten we in eigen land gewoon doen wat we preken: gelijke behandeling voor iedereen ongeacht seksuele voorkeur en ja ook ras en geslacht.

Maar eigenlijk is het veel te warm om ons op te winden. Geniet van het weer, van de natuur, loop een tandje zachter en behandel iedereen met respect zoals altijd. Over een week of 20 is het weer winter en klagen we allemaal weer over de kou.

Cultuurforum: besluit of geen besluit

17 juli, 2013 – 11:04 — Elske

Het Cultuurforum, nu beter bekend onder de namen Spuiforum en het door de tegenstanders gebezigde cultuurpaleis, is geen gelopen race. De PvdA leidt gevoelige verliezen in de steun van de achterban en nu met het opstappen van raadslid Mustafa Okçuoglu. De andere coalitiepartijen helpen hun noodlijdende coalitiegenoot door akkoord te gaan met uitstel tot september en een ontbindende voorwaarde voor het doorrekenen van een alternatief, mits de PvdA deze week wel voor een budget van € 181 miljoen stemt. 

De PvdA negeert de wens van de achterban om geen besluiten te nemen, want een besluit over de kredietaanvraag van het forum is toch op zijn minst een deelbesluit. Okçuoglu stapte volgens Omroep West uit de fractie, omdat de afspraak was dat er tegen de kredietaanvraag zou worden gestemd. Zijn collega Jos de Jong zei tijdens de commissievergadering dat de fractie wel voor de kredietaanvraag stemt, maar in september pas toe is aan een besluit als het alternatief van Dooievaar is uitgewerkt. Dat gaat uit van renovatie van bestaande gebouwen aan het Spuiplein, waaronder het leegstaande ministerie achter de Anton Philipszaal. Het definitieve besluit komt er deze week dus nog niet. En dat terwijl ik september vorig jaar al zei dat het collegebesluit niet bepalend was voor de komst van het Cultuurforum. Ik werd toen stevig aangepakt door concullega Herman Rosenberg op Twitter. De discussie:

 

Elske Koopman ‏@ElskeK13 Sep

Lees net in AD/HC Cultuurpaleis komt er. Haha, voorbarig. Voor echte verhaal, lees @DenHaagCentraal

Herman Rosenberg ‏@Monsrosarum13 Sep

Den Haag krijgt dus @Spuiforum, zoals ik al in ADHC meldde, al gelooft @DenHaagCentraal @Elskek het nog niet, morgen meer@ADdenhaag

Details

Yorick Roos ‏@yorickroos13 Sep

@Monsrosarum @spuiforum @denhaagcentraal @elskek @addenhaag ik ben wel heel erg benieuwd naar dat andere verhaal eigenlijk 🙂

Details

Herman Rosenberg ‏@Monsrosarum13 Sep

@yorickroos @DenHaagCentraal @ElskeK er is geen ander verhaal, DHC meldt do. dat er geen besluit is, terwijl dat di. is genomen

Details

Elske Koopman‏@ElskeK

@Monsrosarum @yorickroos @DenHaagCentraal collegebesluit ja, raad moet nog beslissen en heeft t laatste woord.

 

Rosenberg schreef de afgelopen tijd zelf ook regelmatig dat het doorgaan van het Cultuurforum, hij noemt het net als het college Spuiforum, onzeker is. Van cultuurpaleis naar luchtkasteel #spuiforum, bijvoorbeeld. En dat bleek gisteravond maar weer. Dat minstens één PvdA’er tegenstemt in de raad, wisten we al sinds vorig najaar. Gerard Verspuij stak toen zijn nek uit en stemde als enige in zijn fractie tegen. Okçuoglu durfde het toen niet aan en bleef op basis van beloften dat het nog geen definitief besluit was, binnenboord. Nu heeft hij eieren voor zijn geld gekozen en gaat alleen verder. Dat betekent al twee verloren coalitiestemmen en volgens de geruchten zijn er meer dissidenten in de PvdA-fractie. Dat betekent dat de coalitie nu 24 stemmen voor tegen 21 stemmen tegen heeft voor de kredietaanvraag. Nog drie dissidenten en de stemmen staken. Na twee stemrondes met stakende stemmen wordt het besluit verworpen.

Het college gaat het raadsvoorstel nog aanpassen in de hoop de mogelijke dissidenten in de PvdA binnenboord te houden. Dit aangepaste voorstel met de extra ontbindende voorwaarde is morgen in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces onderwerp van gesprek. Het wordt dus nog spannend. Zeker in een pre-verkiezingsjaar kan het besluit over het Cultuurforum in maart 2014 stemmen kosten. Overigens was het tijdens de vorige verkiezingsstrijd ook al een onderwerp, hoewel toen de strijd om de cruiseterminal het cultuurforum overschaduwde. Met een achterban die tegen het cultuurforum is, kan dat een gevoelige nederlaag opleveren voor de huidige coalitiepartijen en vooral voor de PvdA met een achterban die in meerderheid tegen is.

Bijzondere dagen

1 mei, 2013 – 11:00 — Elske

We hebben een koning. En dat is goed gevierd. Dat maakte het bijzondere dagen. In tegenstelling tot andere Koninginnedagen, heb ik deze laatste amper televisie gekeken. Ook bijzonder.

De avond ervoor ook de Haagse Koninginnenach overgeslagen. In plaats daarvan een ronde gemaakt door Amsterdam. Naar de Dam, Museumplein en Rijksmuseum gelopen. Daar begon het net te bruisen: HET diner was bijna afgelopen. Even wachten, en ja hoor, daar kwam Pieter van Vollenhoven naar buiten. Veel auto’s reden daarna af en aan, maar de politie hield ons op afstand, dus meer dan schimmen waren het niet. Daarna vertrok de bus met een aantal gasten en vooral Mathilde van België zwaaide erg enthousiast. Drommen doorstonden de kou voor dit moment.

De volgende ochtend rond tien uur op de Dam. Gemoedelijk en rustig, geen geduw en gedrang. Juichend publiek bij het ondertekenen van de akte en terugzwaaiend bij de balkonscene. Het publiek had geen aansporing nodig. In de Jordaan was het net als andere Koninginnedagen, gezellig en veel te zien. Toen toch maar weer terug naar de Dam en hoewel we niet vooraan stonden, de sfeer was uitstekend en via grote schermen was alles goed te volgen. Mooi ook het collectieve ahhhh toen de prinsesjes in beeld waren. Het Konings- of Oranjebal overgeslagen en een glimp opgevangen op tv schermen die ik passeerde van de vaartocht. Bijzonder!

Als dat maar goed gaat

23 april, 2013 – 11:50 — Elske

 

Het Koningslied is terug…. Daar sta je dan. Ik zie allemaal leuke filmpjes verschijnen van ukjes die vrolijk meedeinen op de muziek. Maar is dat Nederland en ik maak me stiekem ook een beetje zorgen over hun toekomst. Of wordt het straks werkelijkheid dat we na het ontwaken stamppot eten en dat met een W gaan schrijven en wordt het de dag die? Het ging al niet super met de taalvaardigheid van de Nederlanders. Me fiets is kapot, hoe is het met jouw? 

En wie gaat daar straks over waken? De leraren die steeds meer taken krijgen en een soort supermensen moeten worden? De ouders, die soms zelf al dit soort taalfouten maken? Een deel van Nederland lacht om de toenemende verschraling van de taal, kijk ook naar de populariteit van taalvoutjes. En ja ook ik hou ervan, maar het is ergens ook triest. Hoe houden we de taal veilig? Om het op zijn Ewbanks te zeggen.

Eerst wees ik kennissen nog wel op het feit dat het mijn fiets is en niet me fiets, maar als ze het niet begrijpen, niet snappen wanneer jou een w krijgt en wanneer niet, laat staan de regels voor d’s en t’s, dan voel ik me soms een roepende in de woestijn. Waar moet dat heen. Ik hoop dat alle ukken in het land heerlijk blijven dansen op het deuntje van het Koningslied, maar dat ze de inhoud snel vergeten. Trots zijn op ons land, niets mis mee. Maar laten we ook trots zijn op onze taal. Het witte en groene boekje weer opdoeken en samensmelten in een duidelijke set spellings- en taalregels. Sms-taal uitbannen en gewoon weer Nederlands praten en schrijven met elkaar. Oef, klinkt bijna als oud-premier Balkenende, alleen slikte  hij het merendeel van zijn woorden in. Ook een manier om taalfouten te verdoezelen.

Beter Nederlands voor iedereen, dat is mijn droom voor Nederland. Beter onderwijs helpt daarbij, maar ook het blijven corrigeren van anderen. Met frisse moed ga ik mijn ronde weer doen. Zonder rode potlood, maar langs de sociale media.

 

Beste stuurlui staan aan wal

22 april, 2013 – 09:06 — Elske

De meeste kritiek op het Koningslied kwam van de elite, hoorde ik gisteravond op de radio. En de Koningsliederen schieten als paddestoelen uit de grond. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft gisteren de hele dag overleg gevoerd – ik stel me voor de leden in de weer met smartphones, tablets en de digibeten kregen een ouderwets telefoontje- en is er nog niet uit. Vandaag moet het verlossende woord komen. Maar als ik een tip mag geven, ik wil niet aan wal blijven staan, neem ons aller volkslied.

Jaren is er al sprake van een modernisering. Jan Rot heeft een mooie versie gemaakt en alle Nederlanders kennen de melodie en kunnen dus eventueel ook best voor een tekstregel zorgen. Mijn eigen aanzet doe ik dan ook maar meteen hierbij

Koning Willem Alexander

is oh-ons staatshoofd

Hij leidt ons als geen ander

Dat heeft hij ons beloofd

Een koning van oranje

Is hij vrij onverveert

Een echtgenoot en vader

Hij heeft aardig wat bijgeleerd

 

Het land is wel veranderd

En de koning veranderde mee

Van rebelse prins naar een ander

Een koning, los en gedwee

Hij staat vol in het leven

Met vrouw en kinderschaar

Hij vervult zijn taak gedreven

En houdt ons bij elkaar

 

Een hart voor sport en water

Heeft hij geopenbaard

Verdwenen is de studentenkater

Hij is onze steun waard

Een waardig opvolger van

Zijn moeder prinses Beatrix

Van haar en wijlen prins Claus

Vormt hij een mooie mix

 

Edel en nuchter geboren

Van keizerlijke stam

Als vorst uitverkoren

Was hoe hij ter wereld kwam

Nu met Maxima aan zijn zij

Een Argentijns tintje

Wensen wij hen allebei

Meer dan het volgende lintje

 

Trots op Willem-Alexander

Het staatshoofd van ons land

Als je wil, verander

Maar hou het zelf in de hand

Leef en laten leven

Respectvol naar elkaar

Neem en durf ook te geven

Hoezee voor ons koningspaar

 

Koningslied

21 april, 2013 – 11:50 — Elske

Het was een aanfluiting, de taal rammelde, de tekst was kinderachtig en meteen na het wakker worden, een stamppot, nee dank u. Maar toch is dat geen reden voor alle commentaren aan het adres van de schrijver. John Ewbank besloot naar aanleiding van de reacties het Koningslied in te trekken en terecht. 

Een beetje wrang voor al die bekende Nederlanders die de tekst hebben ingezongen, maar hadden zij niet al het voortouw moeten nemen en Ewbank beschermen tegen het boze publiek? Of is het een kuddedier, die bekende Nederlander, die gewoon graag vooraan staat en alles doet wat men vraagt, voor een beetje publiciteit? Ik zou denken dat ze deze storm, ja ook uit de tekst, aan kritiek wel hadden kunnen verwachten. De dag die dat bekt toch niet? Hoe krijgen mensen dat over hun tong. Ik vraag het me af.

De drie vongers de lucht in vond ik nog wel grappig, maar verder zat ik vooral met kromme tenen te luisteren en las in stilte alle commentaren die voorbij kwamen. En dan ook nog een pagina in de zaterdagse middagkrant. Ahum, een kwaliteitskrant die toen schreef wat ’s avonds alweer achterhaald was, maar goed dat is het lot van een papieren medium, zullen we maar zeggen.

Bovenal vind ik het een trieste vertoning. Internationaal is de onvrede over het lied opgepikt en dat betekent toch een donker wolkje boven de inhuldiging. Met alle opsmuk, Koningsspelen, de droom voor Nederland en protestplaatsen een eindje van de Dam, ik weet het niet. Voor mij leidt het af van hetgeen eind deze maand werkelijk gaat gebeuren: de abdicatie van Koningin Beatrix en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Ik moet even denken aan de woorden van ex-premier Balkenende: laten we blij zijn met elkaar. Nou, hier word ik niet blij van. Mijn nieuwsgierigheid maakt dat ik wel ga proberen de Dam op te komen op 30 april, maar trots op de hele aanloop naar dat moment ben ik allerminst.

Ik hoop dat we ons eens gaan gedragen met elkaar en mensen niet virtueel de kop af hakken als we het ergens niet mee eens zijn. Zeg het, onderneem desnoods iets, maar laat mensen in hun waarde, hoe hoog of laag je die ook acht.

Lentekriebels

6 maart, 2013 – 09:42 — Elske

De zon scheen gisteren en ja, ik weet het, het gaat weer over dat weer, maar toch. De eerste joggingpakken zijn alweer gesignaleerd en daar krijg ik nou echt kriebels van. Mensen krijgen bij de eerste zonnestralen meteen een steek mee, waardoor het straatbeeld enorm vervuilt. De ene helft is nog weggedoken in een winterjas, volledig in de ontkenningsfase of echt kou lijdend na een of ander griepje. De andere helft vergeet spontaan maillot of shirt aan te trekken, of hijst zich in unisex joggingspak.

Ik zat zelf heerlijk in de tuin, beetje wind, vol in de zon en met een lekkerleesboek erbij. Het was goed toeven en ik beschermde mezelf zo meteen tegen de strraat en het volk dat daar ieder in eigen klederdracht voorbij zou komen. Maar vandaag moet ik eraan geloven. Ik ga de straat op. Maar gelukkig zag ik net al wat regendruppels. Dus goede kans dat ik gewoon alleen de ontkenners tegenkom, weggedoken in hun winterjassen. Ja en ik hoor de lezer al denken en jij dan, Koopman, wat trek jij aan?

Een goede vraag en normaal ook best een dilemma, maar vandaag even niet. Want ik ga op reportage en dat betekent voor de verandering even geen rok aan. Kan ik eventueel ook nog even naar de redactie met de open trap. Een rok aan bij een reportage is namelijk niet handig, niet alleen vanwege open trappen, ook ongemakkelijke houdingen om net even om een hoekje te kunnen kijken en onvoorziene windvlagen. Ik heb dus een broek aan met shirt en jasje. Laagjes voor als het binnen ineens warm blijkt te zijn of juist koud, want met de eerste lentedag vlak achter ons, is niets zo moeilijk als het klimaatsysteem meekrijgen leert de ervaring. Kortom vandaag geen probleem en wie het voor morgen al weet, mag het zeggen.

Weer dat weer

15 februari, 2013 – 13:44 — Elske

Gisteren was het weer raak. Ijzel, sneeuw, regen, halve land ontregeld. Veel ongelukken op de weg en een aangepaste dienstregeling van de NS. Weer vroeg ik mij af waarom dat vroeger anders was. Las ook dat de NS-baas zei dat andere landen jaloers waren op zijn aangepaste dienstregeling. Maar waarom, daar blijven ze rijden. Misschien met vertraging, maar niet dat de reizigers staan te wachten op treinen die uit de dienst zijn gehaald.

Soms snap ik de wereld niet meer. Alles lijkt nu veel erger. Een beetje sneeuw en iedereen klaagt. Eerlijk is eerlijk, ik houd niet van sneeuw en ook niet van gladheid. Ben een paar keer te vaak gevallen vroeger om dat weer nog leuk te vinden. Maar de angsthazerij van nu gaat zelfs mij te ver. Op de eerste sneeuwdag had ik een vroege afspraak bij mijn tandarts. De HTM, die niet alle wissels heeft voorzien van verwarming, zoals elk ander zichzelf respecterend tramwegbedrijf, kreeg niet alle trams aan het rijden. Dus was het ploegen door de sneeuw en na een frisse wandeling van ruim een half uur bereikte ik mijn tandarts. Daar voor de deur zag ik vijf trams stilstaan en een uur later, toen ik de terugweg aanvaardde, stonden die er nog. En dat anno 2013.

Gisteren viel hier in Den Haag niet veel sneeuw, maar het ijzelde wel. Via Twitter allerlei berichten over glijpartijen en ongelukken in de omgeving. Ik had ook de deur uit gemoeten, maar mijn lijf protesteerde, dus alles afgezegd en met een kop thee onder een dekentje rustig gekeken naar hoe het land weer op zijn gat lag en aan het eind van de dag weer langzaam opkrabbelde. Volksvermaak, maar zoals zo vaak volstrekt overbodig.

Woonakkoord

13 februari, 2013 – 00:00 — Elske

En weer was het wandelgangentijd. Wie doet het met wie en waar is een meerderheid te behalen. Minister Stef Blok had zich duidelijk verslikt in het CDA. Het hielp helemaal niet dat Maxime Verhagen Elco Brinkman opvolgt als voorzitter van Bouwend Nederland. De gedoodverfde steun voor de kabinetsplannen op de woningmarkt kwam er niet en dus schoven D66, ChristenUnie en SGP aan. En inmiddels zijn hun fracties ook akkoord. Een meerderheid is daar.

Het vorige kabinet was een minderheidskabinet en wist vooraf dat dit soort deals gesloten moesten worden. Dit kabinet heeft een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer en een meerderheidssteun in beide kamers is nodig in deze democratie. Toch krijg ik het idee dat daar iets te licht over is gedacht. Want dit plan dreigde daar op te sneuvelen. En dit kabinet moet een groot deel van het leven door met deze situatie. Politiek is puzzelen, zo blijkt maar weer.

Abdicatie

31 januari, 2013 – 00:00 — Elske

Eerder heb ik op deze plek gesproken op de abdicatie van Hare Majesteit en nu op haar verjaardag kan ik dat weer doen. Ze heeft het zelf aangekondigd en niet zoals ik toen dacht, op haar verjaardag zelf, maar op die van de schoonvader van haar zoon. En ze zal ook niet zoals ik destijds dacht op de verjaardag van haar zoon afstand doen van de troon, maar ook daags daarna op Koninginnedag. Nee Koningin Beatrix heeft drie dagen ervanaf gesnoept.

Drie dagen voor de door mij gedroomde datum, 31 januari, kondigde zij haar vertrek aan en drie dagen na haar zoons verjaardag, 30 april, is het moment daar. Drie is wel een magisch nummer in ons Koninklijk Huis, dus het zal me niets verbazen als ze daarom deze zet heeft gedaan. Zij had drie zonen, onze toekomstige koning heeft drie dochters. Het kan bijna geen toeval zijn. Zij wist natuurlijk ook dat iedereen op 31 januari iets verwachtte en nu was ze dat mooi voor en had ze meteen een rustige verjaardag. In het nieuws was ze al, want de meeste kranten hadden in de aanloop naar haar verjaardag al flink uitgepakt over onze koningin, met jeugdfoto’s en haar leven zag ze zo in de media aan zich voorbij trekken. Toch wisten ze er rond de abdicatie nog een aantal uit te persen.

Eind april begint dan de volgende serie artikelen. Maar ik geef het de bonzen te doen, want het meeste kruit lijkt me nu wel verschoten. En de Koningin, die heeft andere zaken aan haar hoofd. Een beladen vakantie naar Lech en daarna de abdicatie en dan kan een leven in relatieve rust beginnen. Relatief, want ze zal nog wel regelmatig te zien zijn, getuige haar toespraak. Gelukkig maar, want ze blijft mijn Koningin, ondanks dat Maxima die titel straks krijgt. Waarom niet prinses, of prinses-gemaal? Discriminatie? Prins was toch ook goed genoeg voor Claus? Het zal wennen zijn, net als aan prinses Beatrix en de titel koning Willem-Alexander. Maar de ervaring leert dat we al snel niet meer beter weten. In mei is alles weer gewoon en leggen alle vogels gewoon hun ei.