Het is een vreemd bijverschijnsel van het coronavirus. De campagne gaat door terwijl de stembureaus zijn geopend. Waar voorheen terughoudendheid was rond het folderen en campagne voeren op verkiezingsdag, is dat nu echt verdwenen. Sterker nog: twee van de belangrijkste debatrondes vinden plaats met open stembussen. 

In sommige opzichten ben ik traditioneel. Tijdens het feest van de democratie horen partijen elkaar niet meer de tent uit te vechten. De kiezer heeft ruim de tijd gehad om een keuze te maken. Stel nou dat ik vandaag was gaan stemmen, dan had ik het debat van EenVandaag niet meer kunnen laten meewegen in mijn keuze. En morgen is er ook nog het Nederland Kiestdebat van de NOS. Alle mensen die morgen gaan stemmen, missen dat als voorbereiding. Het bespaart ze misschien wat tijd, ze hoeven het niet meer te zien, maar het kan ook tot spijt leiden. 

Ik hoop oprecht dat er bij de volgende verkiezingen geen pandemie of andere ramp aan de gang is. Mocht dat wel zo zijn, dan denk ik dat er lessen getrokken moeten worden uit rampjaar 2021. Heel veel ongeldige briefstemmen en heel veel stemmen fysiek uitgebracht voor het einde van de campagne. Laten we terugkeren naar de fatsoensnorm om op verkiezingsdag(en) geen campagne meer voeren, of in ieder geval geen debatten meer organiseren tussen politieke kopstukken. 

Ik doe mee aan het feest van de democratie en bewaar het lekkerste voor het laatst. De verkiezingsprogramma’s heb ik al doorgenomen. Ik bekijk nog alle debatten, van EenVandaag via OmroepWest tot de NOS en dan maak ik mijn keuze en ga naar de stembus. Daarna is het tijd voor taart, want dat hoort erbij voor iedereen die ooit met Willem Breedveld heeft gewerkt.