“Grappig toch, hoe elke organisatie zijn eigen jargon heeft. Bij de vorige was dat “dagdagelijks”, hier is het “kikkers in de kruiwagen.” “Doen ondernemers dagdagelijks.Concurrentie. Competitieve prijzen & veel grotere impact”. “Mensen die dagdagelijks in Brussel en Molenbeek rondlopen. Ga er ook eens heen. Mss vallen je oogkleppen af.” “Net op NPORadio1 Het mooie Vlaamse woord dagdagelijks.” “Ik had een gesprek waarin termen vielen als ‘dagdagelijks’ en ‘alle neuzen dezelfde kant op’ en moest steeds aan @Japked denken.” “Laat me raden: politie? Dagdagelijks is een typisch politiewoord.”

Ik hoorde het woord ook vorige week op radio1. Dat van de politie intrigeerde me en inderdaad. Het staat in politiekenwetenschap.nl alsof het een normaal Nederlands woord is en ik vond dit sitaat op politieacademie.nl: “Soms leiden taalvervuiling (bijv. dagdagelijks en nodale knooppunten) en managementjargon (bijv. we moeten aan de voorkant komen) tot vervreemding. Soms grijpt het OM mis op een doorleefd begrip van en respect voor de rechtstatelijke context van de opsporing”, in een stuk geschreven door rechercheofficier Jeroen van Berkel. 

Van Dale heeft het woord in het internetwoordenboek staan:

dag·da·ge·lijks (bijvoeglijk naamwoord) (België)1

dagelijks

Het woord is in 2014 en in 2015 genomineerd geweest door Nederlanders en Vlamingen als voor de ‘Weg met dat woord verkiezing!’ van Onze Taal. Vlamingen vinden het dus ook geen mooi woord, terwijl het daar toch regelmatiger voorkomt dan hier, al rukt het op. Terwijl de Vlamingen er ook al niet blij mee waren, of in ieder geval een aantal. Deze reageerder op vlaamswoordenboek.be pleitte voor het behoud: “De betekenis van dagelijks in dagdagelijks heeft niets met dag en nacht te maken, wel met dag in de betekenis van een etmaal. Ge moogt zelfs zeggen: Dagdagelijks gebeuren er ’s nachts ongelukken.” 

Laten we dagdagelijks bannen uit ons taalgebied, voor de Nederlanders en de getergde Vlamingen die vooral luidruchtig protesteren op internet tegen het gebruik ervan. In Nederland komt het niet verder dan een handvol mensen die dan ook nog zoals de politie het ene schrijven en het andere doen, namelijk het woord gewoon blijven gebruiken. Ik pleit hier voor een uitzwaaidag: Dag dagdagelijks!