Dichttimmeren

jun 12, 2017

“En nee, je kunt nooit alle gevaren dichttimmeren…” “Waarom vantevoren alles dichttimmeren in een veranderende wereld? Vorm kabinet, ga regeren. Stem democratisch over belangrijke onderwerpen.” “Alles dichttimmeren. Want stel je voor dat mensen zelf moeten gaan nadenken.” “mijn vrees is dat als we het juridisch blijven dichttimmeren, we op een zeker moment helemáál niets meer mogen zeggen.”

Ik krijg bij dichttimmeren het beeld van hamer, spijker en slaan. Want dat doe je als je iets dicht timmert. Je barricadeert of beschermt als je ramen en deuren dichttimmert. Veel twitteraars gebruiken het woord en bedoelen het figuurlijk dichttimmeren, uitgevonden door naar ik vermoed ambtenaren en politici om geen ruimte meer te laten voor wie of wat dan ook om aan teksten te komen. Tineke Netelenbos noemde het als minister van Verkeer en Waterstaat nog in beton gieten, maar feitelijk komt het op hetzelfde neer: het staat vast.

Waarom zeggen ze dat dan niet. Vooral rond regeerakkoorden op landelijk en lokaal niveau komt de term weer veel in het nieuws. Ik weet nog dat ik een interview had met Adri Duivesteijn die de stad Den Haag een coalitieakkoord toewenste van een paar A4’tjes in plaats van een dichtgetimmerd akkoord. En daar tijdens het interview, zag ik de lijsttrekkers van toen al met elkaar op een huttenkamp, timmerend aan een hut zonder deur en ramen: dichttimmeren.

En nu klinkt het ook weer landelijk: moet migratie in het komend regeerakkoord worden dichtgetimmerd? Of laat je het open en kijk je wie van de coalitiepartijen de beste lobby heeft en een meerderheid achter de eigen wensen krijgt? Het klinkt best spannend en beoogd premier Mark Rutte heeft in het verleden met diverse akkoorden al laten zien dat hij er een ster in is. Wat dan misschien voor een aantal partijen juist weer voor het dichttimmeren pleit. Is er nog ruimte voor een boomhut in de tuin van het Catshuis? Dan kunnen ze vast oefenen.

Van mij mag het nieuwe kabinet een regel opnemen dat het woord dichttimmeren verder in ambtelijke en andere stukken niet meer voor mag komen. Voor andere suggesties voor termen die ze mogen schrappen uit het vocabulaire: lees mijn taalblogs