De FBI heeft Nederland ingeseind over terroristische plannen van een Belg en Den Haag kan zich vanaf deze zomer meten met wereldberoemde steden aan zee als San Francisco, Melbourne en Lissabon. In juni start namelijk de enige echte ‘Tourist Tram’. Twee voorbeelden van gisteren en vandaag over de dikdoenerij van Nederlandse bestuurders: Het was de Amerikaanse politie die Nederland inseinde en Amsterdam heeft al jaren een dienst in de zomer die ze Tourist Tram noemen.
Ik moet weer denken aan premier Mark Rutte die bijna een jaar geleden de ‘grote dikke-ik-mentaliteit’ van Nederland hekelde. Maar hij zat gisteravond naast de man die zei dat zijn mensen waren benaderd door de FBI. Het was een vaag verhaal, want waarom zocht het Federale Bureau van Inlichtingen contact met de Nederlanders. Een goed antwoord had minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie daar niet op en dus moet hij alles keurig op papier zetten voor de Tweede Kamer. Vandaag kwam al het eerste briefje: Het was niet de FBI maar de politie.
Vanochtend kwam de gemeente Den Haag met het ronkende persbericht over de toeristentram en helaas moet ook hier weer een Engelse term voor zijn. Dezelfde term die mij in AMsterdam al jaren een doorn in het oog is. Maar het is wel één van de fijnste klussen op de museumtramlijn: toeristen vermaken met een rondje door de stad in een tram uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Ze bijpraten over de attracties, Tuschinskibioscoop, Albert Cuyp, Koninklijk Paleis, Artis om maar een paar attracties te noemen, gewoon persoonlijk in twee tot vier talen, want in die tijd deden ze nog niet aan audiotours. In Den Haag wel en daar hoor je ongetwijfeld over het ontstaan van het Binnenhof, de zetel van de premier in het Torentje, het galgenveld voor het Binnenhof, Het gebouw van Raad van State wat vroeger een paleis was en hoe jong de Pier eigenlijk is door verschillende branden. Ik ben benieuwd en wil best een keertje mee. Maar voor 14 euro wil ik wel minstens twee verschillende routes. Zit dat erin? Mijn vraag voor wethouder Karsten Klein.
En ik verheug me ook op de komende brieven van Van der Steur aan de Tweede Kamer en het debat van volgende week. Het is de zoveelste keer dat hij zonder alles te weten over een onderwerp in de Tweede Kamer een verhaal doet. Minder dan een jaar voor de verkiezingen zou het toch zonde zijn als er weer een bewindspersoon naar huis moet. Maar van de andere kant had hij dat moeten bedenken voor hij dik ging doen en dweepte met de FBI.