“Vanuit Kamer eerst @EricSmaling van de SP. Hij vraagt minister Kamp doorkijkje te geven hoe onze klimaatneutrale economie er in 2050 uitziet”. “Gisteren mocht ik het Bureau Financieel Toezicht (BFT) bijpraten over de Wet openbaarheid van bestuur met een doorkijkje naar de Woo.” “Waarom de VVD de verkiezingen wint en de PVV niet … prima doorkijkje!”. “Zembla laat zich weer horen met doorkijkje op gevolgen medisch monopoliedenkem.” “Vandaag een doorkijkje gemaakt met @patrick_mvr voor 2017 time-outs en natuurlijk onze nieuwe guide.” 

Premier Mark Rutte is er ook dol op en gebruikte het woord afgelopen week nog in het debat over de begroting van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis. Best een uitdaging voor iemand die geen visie wil hebben. Op Twitter zijn er gelukkig vooral veel fotoliefhebbers die bij dit woord een foto plaatsen van onder een poort, door een paar bomen of de markthal in Rotterdam waar je door de ruiten het Potlood kunt zien.

Van Dale geeft de fotoliefhebbers gelijk:

door·kijk (de; m; meervoud: doorkijken)1opening om doorheen te kijken

Rutte laat niemand het doorkijkje zien. Hij omschrijft een beeld, noem het bij hem maar geen visie. Het is een geliefd woord bij politici. Je schetst een beeld, geeft er een omschrijving bij en je hoeft er verder niets mee, want over een half jaar is iedereen het doorkijkje vergeten. Het is ook een woord dat de komende tijd veel wordt gebezigd: een doorkijkje over hoe het land over pakweg vier jaar eruit moet zien, doet het goed in verkiezingscampagnes.

Misschien een goed idee om ze op te schrijven met de datum erbij en op die datum te kijken of het beeld klopt. Al is het politieke doorkijkje daar vast niet echt voor bedoeld.