Draadje

jun 25, 2018

“Draadje. Een paar rechtse opiniemakers probeert op dit moment op een nogal opzichtige manier het energiebeleid in diskrediet te brengen. Ze schuwen de grote woorden niet en gebruiken woorden als ‘gasgekte’. Maar zoals meestal zijn ze niet echt geïnteresseerd in de feiten.” “Tijd voor een draadje met mooie kattenrassen!” “Dit draadje met antwoord van AZG. complete waanzin. En steeds hetzelfde antwoord.”

Een draadje is bij mij meestal een hinderlijk loszittend deel van een kledingstuk, wat je het beste kunt afknippen voor het ergens aan blijft hangen en je ineens een gat in je kleding trekt. Op Twitter heeft het inmiddels een hele andere betekenis en betekent het vaak dat je een stroom tweets over je uitgestort krijgt. Het twitterwoord is de letterlijke vertaling van thread, draad. een twitterthread is een serie opeenvolgende tweets die een verhaal vertellen, of iets verduidelijken, of een mening weergeven met als gemene deler dat het niet in 240 tekens past en dus meerdere tweets vergt.

Het Nederlandse draadje kwam in 1761 voor het eerst voor in de krant, voor zover ik kon nagaan: ‘het haakje van de boot is met een rood draadje gebonden’, want draadjes hangen niet alleen aan kleren, maar dus ook aan boten en haakjes.

Is het nu gebruikte draadje dan echt wereldvreemd in het Nederlands? Nee hoor, we kennen immers al heel lang de uitdrukking de draad van een verhaal kwijt zijn. Ruim voor de intocht van Twitter. En wellicht klinkt draadje kleiner en lieflijker dan draad, waardoor het op Twitter een geliefd woord is voor een verhaal/reeks tweets achter elkaar.  Dus waar u daar een draadje leest, volgt de draad van het verhaal. volg het, of laat het los, die keus is aan u.