Het is eigenlijk heel dubbel. Ik ben journalist. In hart en nieren, nieuwsgierig, wantrouwend, eigenwijs en onafhankelijk. Maar ik zie zo veel voorbeelden om me heen van slechte communicatie, dat ik daar inmiddels al leuke klussen aan over heb gehouden.

Ik let er bij het aannemen van die klussen wel op wat ik doe. Ik zorg dat ik niet in de positie kom dat ik bedrijfsgeheimen van een opdrachtgever hoor. Zo vermijd ik het dilemma van naar buiten brengen of onder de pet houden met de opdrachtgever. En dat lukt me al tien jaar. Ook zal ik nooit een klus aannemen van een politieke partij: ik ben en blijf onpartijdig.

Communicatieklussen zijn vaak lucratiever dan journalistiek werk. Bovendien levert het financiële ruimte op om eigen projecten te starten die (nog) weinig opbrengen. En ik vind het nou eenmaal leuk om mensen te helpen. Ook bij het verbeteren van hun communicatie.

Volgens mij is de tijd van ‘deze en die kant van de tafel’, zoals het er bij mijn journalistieke opleiding in is geramd, wel voorbij. De werktitel Meet the press is er niet voor niets. Ik denk en kijk graag mee en ik denk dat de communicatieafdelingen gebaat zijn bij hulp van journalisten. En gelukkig zien zij dat ook in. Op elk ministerie zit er al minstens één, bijvoorbeeld. Ik weet hoe en waar ik snel achtergrondinformatie kan vinden en kan verifiëren, ik kan een boodschap helder brengen, per doelgroep op maat gemaakt.

Dat kan prima zonder gewetenswroeging, tenzij ik twijfels heb of krijg over de integriteit van een bedrijf of instelling. Dan ben ik weg, want ik hou niet van dubbele petten.

Elske Koopman, zelfstandig journalist

Kick off Meet the press

Meet the press is een nieuw platform dat ondersteuning biedt aan (journalistieke) communicatieprofessionals die werkzaam zijn in een hybride omgeving of de overstap hebben gemaakt naar het voorlichters- of communicatievak. Het platform gaat op 8 juni in Nieuwspoort feestelijk van start en staat in het teken van ontmoeting en debat. Leden en niet-leden zijn van harte welkom.