Slingers ophangen, vlaggen uit, toeters bij de hand: dit wordt een feestjaar. Vandaag gaat de Tweede Kamer weer aan de slag, voor het eerst in 2016. Het laatste jaar voor de verkiezingen van maart 2017. Het heeft er alle schijn van dat dit kabinet voor het eerst sinds 1998 (Paars-1) de rit uit gaat zitten en dat betekent een feestjaar met een feestbegroting. 

De coalitiegenoten VVD en PvdA moeten elkaar nog even vasthouden, maar zoals het een goed kabinet betaamt, gaan ze vast in september cadeautjes uitdelen. Dat is namelijk de manier om de kiezer te paaien. De partijen willen uitstralen dat ze moeilijke bezuinigingen moesten doorvoeren, maar dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen. En daarom is het een half jaar voor de verkiezingen tijd om die uit te delen en goede sier te maken. Nog even een blok vormen en laten zien dat dit kabinet toch beter was dan dat met het CDA en beter regeert dan de PVV die momenteel in de peilingen op 41 zetels staat. Een virtuele kamermeerderheid.

Er liggen nog een paar lastige dossiers, zoals de vluchtelingenproblematiek en de verlenging van de missie in Irak. Als beide partijen daar uitkomen, dan blijven ze en wordt Rutte-2 – het eerste kabinet dat niet door het staatshoofd, maar door de Tweede Kamer werd geformeerd – de opvolger van Kok-1, het vooralsnog laatste kabinet dat de rit van vier jaar uitzat. Een mooi moment ook voor Mark Rutte om iets anders te gaan doen. Halbe Zijlstra zaagt al aan zijn poten, dat was onder meer zichtbaar door zijn afwezigheid bij het belangrijke debat over steun aan Griekenland, en Edith Schippers doet ook niet geheimzinnig over haar ambities om hem op te volgen. Bovendien heeft hij dan meer tijd om te luisteren naar zijn leerlingen, want getuige zijn uitspraken bij de uitzending van Buitenhof over de meningen in zijn klas, doet hij dat nu te weinig.

Maar voor die tijd kunnen we uitkijken naar extraatjes die in september met de begroting tot ons komen. Lastenverlichting zal er zeker inzitten. Goed, geen € 1000,- die de VVD-lijsttrekker ons op 22 augustus 2012 beloofde, maar we krijgen vast iets. Allemaal. De bedeelden krijgen hun cadeau van de VVD en de PvdA schenkt een deel aan de zwakkeren. Daarna begint het echte circus, want de verkiezingscampagne begint dan al tijdens de begrotingsbehandeling. Ik hoop dat ze door de lastige dossiers komen met z’n twee, die PvdA en VVD. Ik heb wel zin in een feestje!