“Krol draait hier even een format de nek om.” “Meneer RTL, het format kraakte en het debat heeft niets verhelderd. Welk cijfer geeft u uzelf?” “Dit is een afschuwelijk format. Gebruik die tijd om lijsttrekkers met elkaar te laten debatteren.” “Het format is vooralsnog de verliezer van het debat.”

Een blik op Twitter vanochtend betekent maar één ding: ik kan niet onder format uit. Ik moet nog steeds denken aan mijn eerste computer en het formatteren van de C-schijf als de boel vastliep of er een eng virus op zat. Rigoureus, maar het werkt. De tweets gingen vooral over de opzet van het Carrédebat van gisteravond. Strak geregisseerd, de lijsttrekkers die stuk voor stuk voor de presentator langs over de rode loper naar het hakblok moesten en tussendoor een paar woorden konden wisselen met elkaar, maar vooral met de kijker. Want op een enkeling na waren ze niet in gesprek met elkaar, maar keken ze vooral recht de camera in. Ik werd er ongemakkelijk van, want ik deed niet mee aan het debat, net als de helft van de lijsttrekkers.

Wikipedia stelt dat de vele twitteraars gewoon in hun recht staan door geen opzet te gebruiken, maar format: Format (media), een sjabloon of formule voor een programma

Van Dale meldt het ook: for·mat (het/de; o en m; meervoud: formatsopzet en vorm van iets, bv. een tv-programma; = basisconcept, formule: het format van Big Brother is over de hele wereld verkocht

Volgens de Etymologiebank is het van oorsprong Engelse woord in 1993 overgewaaid naar Nederland: “Pikant was dan ook dat in de MipComstands van de ‘grote drie’ formats van Vara, NCRV, Tros en Veronica te koop lagen. (Vrij Nederland, 06/11/93).” 

Opzet dekt mijn inziens ook de lading. De opzet van het programma, maar misschien klinken de tweets dan minder leuk en misschien komt de kritiek op het debat van RTL dan nog harder aan, in het Nederlands. Wellicht een idee om bij het volgende debat een vaagtaalbingo te houden, want veel van de onderwerpen van mijn taalblog kwamen voorbij. En daarnaast genoeg inspiratie voor komende blogs. Dank dame en heren politici.