Gegoochel met cijfers, het gebeurt heel vaak en soms over zulke ernstige zaken, dat ik het schunnig vind. Zo schrijft Omroep West dat een kwart van de Haagse gemeenteraadsleden wordt bedreigd. Dat blijkt uit hun eigen enquête die door 57,7 procent van de 45 raadsleden is ingevuld. Rekenend met die zelfde resultaten kom ik uit op zes raadsleden, ongeveer de helft van het door de omroep gesuggereerde aantal.

Omroep West vermeldt pas aan het eind van het bericht, bij het begin van de resultaten van de enquête, dat 57,7 procent van de raadsleden de vragenlijst heeft ingevuld en teruggestuurd. Daardoor komen de resultaten ineens anders uit. Dan blijkt uit de enquête ineens dat niet een kwart, maar 13 procent aangeeft dat hij of zij wel eens is bedreigd. Begrijp me goed, iedere bedreigde volksvertegenwoordiger is er eentje te veel. Maar juist omdat het zo ernstig is, gaat dit gegoochel veel te ver.

PVV

In de dagelijkse praktijk heeft de omroep mogelijk wel gelijk. De PVV heeft de enquête niet ingevuld, stelt fractievoorzitter Karen Gerbrands op Twitter. Op datzelfde sociale medium vallen regelmatig harde woorden, inclusief bedreigingen en ook aan het adres van Haagse PVV-raadsleden. Daar zijn er zes van. Tel dat aantal op bij de zes die in de enquête zijn genoemd en er wordt inderdaad een kwart van de raadsleden bedreigd. Maar dat blijkt niet uit de enquête van Omroep West.