“Het is als een hand modder gooien in schoon water en zeggen dat het water troebel is”, hoorde ik minister-president Mark Rutte gisteravond zeggen. Hij was duidelijk geraakt door de kritiek van CDA’er Pieter Omtzigt en Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren als zou hij het onderzoek naar het neerschieten van vliegtuig MH17 in de doofpot willen stoppen. 

Het stoom kwam nog net niet uit zijn oren. “Hij schoot uit zijn slof”, “Zo boos heb ik hem nog nooit gezien”, “Hij was kwaad”, “Nieuwe truc van Rutte om geen antwoord te geven: even boos worden”, een greep uit de commentaren. Ik dacht alleen maar: hoe kan hij dat schoon water volhouden. Bij mijn weten is de vijver van dit kabinet al langer aan het vertroebelen. Bovendien zijn er al heel veel handjes met modder gegooid in de richting van dit kabinet. En ik ben de tel kwijt van het aantal doofpotten van dit kabinet van bruggenbouwers.

Verliefd

Eerder op de dag gisteren hield VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra een gloedvol betoog waarom zijn partij tegen een aparte opvang voor kwetsbare groepen, zoals homo’s en christenen, in opvangcentra voor vluchtelingen is. Een motie van D66 om dit voor elkaar te krijgen haalde een grote meerderheid met de warme steun van de PvdA. Weer een barstje in het ooit zo gelukkige huwelijk van VVD en PvdA. Ach, de verliefde hoofden van Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom destijds. Het begon zo mooi.

Loslaten

Maar de glans is nu van de liefde af. De hoofden van beide heren gloeien niet meer van liefde, maar van frustratie. Het schone water waarin ze begonnen was voor gisteravond al vertroebeld. Om over het aantal handjes gegooide modder richting dit kabinet nog maar niet te spreken. Het had een feestjaar moeten zijn, met cadeautjes voor beide partijen in de laatste begroting van dit kabinet. Het lijkt er nu op dat het tot een scheiding gaat komen. De huwelijkspartners staan op steeds meer dossiers recht tegenover elkaar en doen niet meer hun best dat te verhullen. Naar verluidt wil Rutte alles op alles zetten om de vier jaar vol te maken. Het eerste kabinet sinds Paars I dat de rit uitzit, moet het zijne zijn. Maar er zijn tekenen dat het toch eerder tot een scheiding komt. Direct na Prinsjesdag wellicht, zodat PvdA’er Jeroen Dijsselbloem nog een feestbegroting kan presenteren en beide partijen met hun cadeautjes kunnen pronken in de verkiezingscampagne, terwijl ze hun ex-echtgenoot de grond inboren.

Het loslaten zou een mooie verkiezingscampagne opleveren met vrij spel voor VVD en PvdA die zich dan zonder last en ruggespraak kunnen afzetten tegen elkaar om zetels op rechts voor VVD en op links voor PvdA te winnen. Het moddergooien kan dan echt beginnen en dat zal niet bij een hand blijven. Over het water hoeven ze zich geen zorgen te maken. Dat is al lang niet zo schoon en fris meer na vier jaar huwelijksperikelen.