Je hebt herdenken en herdenken. De PvdA is na de verkiezingsnederlaag aan het herdenken, in de hoop zichzelf en wellicht de hele sociaaldemocratie opnieuw uit te vinden. Een term die bij organisatiedeskundigen nu ook erg hip en in is. Het is begin mei als het blad van de persen rolt en dan herdenken we de Tweede Wereldoorlog.
Wat heeft dat met politiek te maken? Politiek is best een breed onderwerp, hoorde ik de afgelopen weken als reactie op de lancering van het eerste nummer van Politiek&zo. En inderdaad, wij schrijven breed over politiek en politieke processen en daarvoor is de vrede best belangrijk.
Het belang van herdenken ken je waarschijnlijk pas echt als je de oorlog hebt meegemaakt en dat heb ik niet. Mijn opa’s en oma’s wel. Ik denk tijdens de stilte vaak aan het verhaal van mijn opa die de nacht doorbracht in een graanveld, terwijl mijn oma thuis vreesde voor zijn leven.
Inmiddels groeit in Nederland een nieuwe generatie van na de oorlog op. Die heeft geen opa’s en oma’s meer die de Tweede Oorlog hebben meegemaakt. Toch is het belangrijk dat ook de jongeren van nu het belang kennen van vrijheid en vrede. In andere landen, zoals Syrië, is hun generatie een stuk minder gelukkig. Wat mogen zij dan blij zijn met onze vrede. En dat is nu net ook het fundament waarop Europa is gebouwd. Het Europa dat we nu kennen met samenwerking, een gezamenlijke munt, de Europese Unie. De club waar Nederland de eerste helft van vorig jaar voorzitter van was en dat is te zien aan de bestuurskosten van onze ministers, want ze moesten talen leren en vliegen naar diverse bijeenkomsten al dan niet om datzelfde Europa te vertegenwoordigen. Maar het bleef binnen de perken, want de top drie gaf samen niet meer uit dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Deze week verschijnt deze tekst als voorwoord in de nieuwe Politiek&zo. U kunt het magazine over politiek en beleid nu al bestellen op Politiekenzo.nl.