Hooghouden

feb 5, 2021

De kunst van het hooghouden is de bal niet laten vallen. En als alle ballen gericht zijn op jouw bewindspersoon, dan ga je masseren, aandacht afleiden en alles doen om te zorgen dat de bewindspersoon hoog blijft en niet de bal van de oppositie. 

Donderdag 4 februari was er weer een debat over de coronamaatregelen. De meeste riedeltjes kennen we inmiddels, dus het is zoeken naar de dingen die opvallen. Hoewel, dat was niet zo moeilijk dit keer. VVD en CDA pleitten nog voor het kabinet aan het woord was voor verlenging van de avondklok. De derde golf komt eraan, hoorden we die ochtend van RIVM’er Jaap van Dissel. VVD-voorman Mark Rutte en CDA-kopstuk Hugo de Jonge zijn hoofdverantwoordelijk voor het coronabeleid. Vooraf steun van hun eigen partijen kan de kijkers en luisteraars van het debat alvast masseren en voorbereiden op moeilijke besluiten. 

Eerst dacht ik nog even aan verkiezingstaal: VVD en CDA die nu alvast samen optrekken en voorsorteren op een nieuwe coalitie na de verkiezingen van half maart. Maar de toespraak van CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra past niet in het plaatje. Ongekend hard over Rutte. Maar goed, zoals het er nu naar uitziet wint de huidige premier met zijn partij wederom overtuigd de verkiezingen en de uitspraken van Hoekstra kunnen ook bedoeld zijn om de huid als toekomstig coalitiepartner duur te verkopen. 

Dus rest er maar een conclusie: VVD en CDA houden elkaar nu even hoog. Masseren het publiek voor wat ongetwijfeld komen gaat: een verlenging van de avondklok. Nu wil het toeval dat het weer een beetje gaat helpen: de avonden en nachten worden komende week ijskoud. En als alles goed gaat, begint over exact een week, vrijdag 12 februari, het verkiezingsreces en dan mogen de partijen los, niet meer gehouden aan het hooghouden van de bal voor elkaar, maar eigen ballen eerst.