In je kracht

aug 7, 2017

“In je kracht staan is ook naar je angsten durven kijken en ze tegemoet gaan. Met open vizier.” “Lef: in je kracht of in zijn klacht…” “Patiënt centraal, professionals in hun kracht: meld je aan om een sessie te verzorgen.” “We hebben mensen gedevalueerd tot economisch nut zelfredzaamheid en “in je kracht staan” en nu insinueren dat het dan maar “voltooid” is.” “Laat stress in je voordeel werken zodat jij in je kracht staat!”

‘Waar sta jij?’ Een vraag die je veel hoort sinds de introductie van de mobiele telefoon. Ooit iemand horen antwoorden ‘in mijn kracht’? Nee, ik ook niet. Toch zijn er mensen die daar staan, in hun kracht. Hoe dan, vraag ik mij af. Ik hoorde vorige week al dat er ook trainingen voor zijn om mensen in hun kracht te zetten. Er is zowaar ook een internetpagina injekracht.nl waar iemand belooft mensen ‘in de spitsuurfase van hun leven’ te helpen. En een zoektocht op google levert 222.000 resultaten op. Kennelijk zijn er veel mensen van wie de kracht is verdwaald.

Van Dale kent de combinatie in je kracht niet, maar natuurlijk wel kracht:

kracht (meervoud: krachten)
1(dev(m)sterkte, vermogen (ook van abstracte begrippen)zijn krachten meten met iem. zien wie de sterkste isje woorden kracht bijzetten het niet bij woorden laten, door daden tonen dat je iets meentmet vereende krachten zich gezamenlijk inspannend
2(dev(m)lichaamskrachtde kracht van een paard
3(dev(m)deugdelijkheid, werkingdat is niet meer van kracht geldig
4(dem,vwerkend persoonadministratieve krachtleerkrachtuitzendkracht

Ga daar maar eens in staan.

De etymologiebank gaat uit van kracht als het vermogen om iets te verrichten en in die hoedanigheid is de eerste vermelding in 1925. Een stuk recenter is de eerste vermelding in een krant of tijdschrift, namelijk van 5 april 1996 in het AD: “‘Kom eens in je kracht, lamzak!’, provoceert een van de aanwezige therapeuten-in-trainingspak een schuchter ogende man in midlife-crisis.” De zin komt uit ‘een reportage over het wonderlijke fenomeen dat emotie heet’. Ongelooflijk dat deze zinsnede sinds 2007 bijna elke maand wel in een medium voorkomt. Toch duurde het tot 2011 tot de uitdrukking de verkiezing van de vaagste vaagtaal van 2011 won. De therapeutentaal veroverde snel terrein en is nu ook onder managers populair. Anders zouden er nooit zoveel trainers en trainingen voor zijn.

En kennelijk is het in je kracht staan ook populair op kantoor, want Japke-d. Bouma, die in NRC veel schrijft over hoe te overleven op kantoor en over het taalgebruik aldaar, heeft als titel voor haar nieuwe boek ‘Ga lekker zelf in je kracht staan’. Daar sluit ik me graag bij aan.