“Het last minute besluit over Lili en Howick zorgt voor pijn in de coalitie. De VVD wil van haar senaatsvoorzitter af. En de Nederlandse bombardementen tegen IS worden wegens succes gestaakt.” “Hoe bizar wil je het hebben: de politiek wil kinderen deporteren, de politie veroorzaakt bijna een halve klopjacht, het volk staat op, deportatie wordt last minute gestopt en de politiek claimt vervolgens het succes. Bizar. Bizar.” “Daar is Last Minute Luuk #FRANED.” “De zaterdagplannen zijn lastminute afgezegd. Wat zullen we morgen eens gaan doen?” “Yep. Zeker weten. Graag op tijd vallen zodat ik het kan inplannen voor @libelle Zomerweek 2019. Anders geeft het zo n gedoe. Dat last minute geregel, gebel en alles… “; De vraag is voor mij meer: hoe hard hebben #CU en #D66 dit gespeeld? Tot hoever zijn ze gegaan om #LilienHowick te laten blijven? Hoop dat daar t.z.t. een reconstructie van komt. En hoop nu vooral dat er nog een last-minute uitweg is voor #LiliHowick.”

Het was de afgelopen dagen wat. Geen plotseling besluit, maar een last minute besluit rondom twee kinderen die al tijden in angst leven. Net als dat de laatste aanbiedingen in reisland ook ineens last minute gingen heten en dan toch vaak pas een vertrektijd over een maand hebben. Laatste nipper besluit klinkt toch ook best aardig? Waarom weer dat Engels. Omdat we interessant willen doen, erbij willen horen, of heeft u een beter idee?

De term is in ieder geval al doorgedrongen tot Van Dale:

1last mi·nute (de; v(m); meervoud: last minutes)1op het laatste moment geboekte reis
2last mi·nute (bijvoeglijk naamwoord)1op het laatste ogenblik: last minute boeken

In 1951 was de Schotse ruit last-minute bag in en te koop voor 10,50 gulden. Eind 1973 roemt De Waarheid D.W. Griffith voor de last-minute rescues in zijn films. In 1974 verschenen de eerste advertenties met last minute stuntreizen in de krant. En die last minute reizen zijn niet meer weg te denken in de reiswereld, hoewel ze dus niet altijd geschikt zijn voor mensen die in de laatste minuut van een dag besluiten dat ze nu op reis willen. Integendeel. En de aanbieding is er vaak ook al af. Het is een lege term in de huidige reisbranche. Maar het bekt kennelijk lekker genoeg om er nu ook besluiten achter te hangen.

Niets mis met een besluit op het laatste moment, hoewel je in het geval van de twee kinderen kunt afvragen of het niet al na dat moment was. Maar noem het dan zo. Of laatste nipper besluit En bij de reizen kan het er helemaal wel vanaf. Daar is niks meer aan wat ook maar iets met het laatste moment of de laatste minuut te maken heeft.