We hebben het met zijn allen gedaan. Zo omlijstte minister-president Mark Rutte de Miljoenennota. Met zijn allen hebben we de economie er boven geholpen. Hij kon het niet genoeg benadrukken. Even verderop stond minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zijn nota te verdedigen en te ontkennen dat dit een feestbegroting was. 

“We delen geen cadeautjes uit”, zei hij. Maar de meevallers zijn toevallig zo verdeeld dat zowel zijn PvdA als Ruttes VVD kunnen roepen dat zij voor die extra investeringen en extra koopkracht hebben gezorgd. Dat riekt naar cadeaus en naar de feestbegroting die ik in januari al voorspelde. 

Maar de kabinetsleden zijn er als de kippen bij om te zeggen dat we dat niet zo moeten zien wat veel mensen merken nog niets van de bewering van het kabinet dat we uit de crisis zijn. Daarom moet de vrolijkheid binnenskamers blijven. Okee even een platte mop vlak na de Troonrede. Maar verder was het devies duidelijk: gezicht in de plooi. Ernstig kijken. 

Dan kunnen ze nog beter campagne voeren. Want dat de Nederlanders nog niet allemaal merken dat de crisis voorbij is, is de schuld van de ander. En de eigen partij gaat weer zorgen dat er wat te lachen valt straks na de verkiezingen. En als van de andere partijen kritiek komt op het kabinetsbeleid, kunnen ze zeggen dat niet zij verantwoordelijk waren, maar dat ‘we met zijn allen hebben gezorgd dat we zijn waar we nu zijn’. 

Aan alles was te zien dat hier hele serieuze communicatiemensen zijn bezig geweest. De zinnen kwamen er bij Rutte en Dijsselbloem uit als de rijtjes bij middelbare scholieren. Uit hun kop gestampt voor het proefwerk en volgende week weer vergeten. En langer hoeven ze het ook niet te onthouden, want nu de begroting er ligt, kan de verkiezingscampagne die al langzaamaan begon echt los.

De makers van het kabinet hebben afgelopen zomer al sorry gezegd en kunnen dus met een schone lei af van dit kabinet. Want dat beide partijen dat willen, is duidelijk. Nu alleen nog even de Algemene Politieke Beschouwingen uitzitten met zijn allen. Daarna kunnen de fluwelen handschoenen uit.