Een werkbezoek aan Irak, vrolijk komen twee bewindspersonen het vliegtuig uit om het ontvangstcomité te begroeten. Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) loopt voorop en daar vlak achter vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Bij de tussenstop in Aman had hij ze nioig niet in, maar nu zijn ze duidelijk zichtbaar: gele oordoppen op het vliegveld van Erbil.

De herrie is ook op de videobeelden te horen, maar toch is dat geen excuus. Het is onbeleefd om je gastheer te begroeten met oordoppen in. Net als in beelden duidelijk te zien is dat Asscher wel een pak draagt, maar bij de officiële ontvangst door de premier van Irak in een fauteuil zit met een spijkerbroek, sportschoenen en een wit overhemd, zonder stropdas. Binnenkort moet het kabinet van VVD en PvdA een besluit nemen over de verlenging van de missie in Irak en daarom ging deze delegatie bij de troepen kijken. Het lijkt of Asscher met zijn voorkomen wil zeggen dat hij niet veel zin heeft in een verlenging. In woorden zegt hij dat het een moeilijk besluit is. Maar in daden zie ik disrespect, waardoor ik denk dat hij zijn besluit al heeft genomen.

Al kan er natuurlijk nog een andere reden zijn. Misschien had hij niet verwacht dat hij officieel ontvangen zou worden en dat hij op de foto moest in een zetel met zjin spijkerbroek, dasloos en op gympen. Hennis zag er wel vrij chique uit, was zij vergeten om hem vooraf in te seinen? Of misschien zat daar juist het probleem en had ze dat wel gepoogd, maar had ze die gele gevaartes in de oren van Asscher even gemist. Heeft ze hele gesprekken met hem gevoerd, hem uitgebreid gebriefd, over haar privéleven uitgewijd en dacht de vicepremier alleen maar: ik zet haar even uit, oordoppen in en suffen maar?