Het kabinet laat economisch sterk Nederland na, kopt het ministerie van Economische Zaken in het bericht over de groeiende Nederlandse economie. Je zou bijna denken dat de VVD van minister Henk Kamp niet zit te formeren. Het klinkt als een oorlogstaal van verliezers, die elke strohalm aangrijpen om een succes te vieren. VVD en PvdA hebben beide zetels verloren, maar de echte verliezer is PvdA, want de VVD is de grootste gebleven en leidt de kabinetsformatie. En daarmee krijgen we het Wilhelmus terug op school.

Dat laatste is door een lek uit de formatie via het AD naar buiten gekomen. Gisteren bracht die krant al dat er een akkoord lag over de ethische kwesties. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie liep vrolijk naar het Johan de Witthuis, zette daar zijn onweersmasker op en was boos over het lek en een akkoord is er nog helemaal niet, zei hij in menig microfoon. Alexander Pechtold liep snel achter hem en zijn haag van journalisten langs om het Johan de Witthuis in te gaan. Het lek kwam na een middag vergaderen niet boven. En vandaag een nieuw lek, weer naar het AD over het Wilhelmus op school.

Bij de vorige formatiepoging met GroenLinks zong CDA-voorman Sybrand Buma het volkslied met schoolkinderen op het Binnenhof. Nu zingt hij een toontje lager. Voor het Johan de Witthuis hangen ook doorgaans geen schoolkinderen en zeker niet zolang ze nog vakantie hebben. De kabinetsformatie is weer een serieuze zaak. Vandaag praten de onderhandelaars met werkgevers, werknemers en de Sociaal-economische raad. Dat wordt vast een fijn gesprek als we het persbericht van kamp moeten geloven en waarom ook niet. Bovendien is er de aloude wet hoe langer het duurt tot een nieuw kabinet, hoe rijker een land wordt. Een demissionair kabinet moet immers op de winkel passen en geeft daarom weinig uit. 

Daarnaast is er ook een ongeschreven wet dat hoe langer een radiostilte duurt, hoe grotere de kans op lekken is. Er is altijd iemand die graag wil laten zien dat hij meer weet dan de buitenstaanders en dat er achter de gesloten deuren en de gesloten monden na afloop van elke dag van deze kabinetsformatie wel meer inhoud zit. Er zit muziek in deze formatie, zo weten we inmiddels. De vier partijen gaan steeds beter met elkaar om, er liggen teksten, de ruzie tussen Pechtold en Segers is gesust en Mark Rutte die zegt dat ze stap voor stap verder gaan.

Rutte zei vanochtend ook dat hij vandaag wel even wil vieren dat de economische cijfers zo goed zijn. Dat zei hij voor het gesprek met de onderhandelaars, werkgevers en werknemers. Zouden ze daarvoor dan met zijn alleen even het Wilhelmus inzetten en hoe veel coupletten houden ze vol? Halen ze het zuur en het zoet of zelfs ‘mijn ruiters zag men draven zeer moedig in dat veld‘? Het is toch een prettig idee dat die schoolkinderen in de toekomst verder met Buma mee kunnen zingen dan het eerste couplet. Overigens was het leren van de rest van de coupletten van het volkslied op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen een vorm van strafwerk.