Oud-minister Arie Slob (ChristenUnie), twintig jaar geleden gemeenteraadslid en leraar gaat als verkenner kijken hoe er in Den Haag toch weer een meerderheidscollege kan komen. De verziekte sfeer, vooral tussen GroenLinks, PvdA en Hart voor Den Haag, maakt zijn taak allesbehalve makkelijk.

Een politiek kopstuk met jarenlange ervaring als volksvertegenwoordiger in de Zwolse gemeenteraad en Tweede Kamer mag kijken of de scherven in Den Haag nog te lijmen zijn. In de gemeente komen geen herverkiezing als een deel van het bestuur opstapt, de stad moet het daarom doen met de mensen die al zijn gekozen.

Richard de Mos was leider van de grootste partij, maar vanwege de corruptiezaak tegen hem, waarvan hij is vrijgesproken, wilde andere partijen niet samen met zijn Hart voor Den Haag. Nu ziet hij D66 en VVD als mogelijke coalitiepartner, en VVD lijkt daar met de stap uit het stadsbestuur ook wel voor te voelen. D66 Den Haag niet, blijkt uit diverse reacties van partijleider Robert van Asten. Hij wil het liefst verder met het oude college en niet vanaf nul beginnen, zoals hij het noemt. De makkelijkste optie is Hart voor Den Haag bij de partijen die nu nog in het college zitten, maar daar zijn de onderlinge verhoudingen niet goed genoeg voor. Wantrouwen heerst. Geen goede basis.

Gelukkig heeft Slob verstand van maatschappijleer en politiek, ook met verslechterde verhoudingen. Weet u nog, D66 en ChristenUnie die met een etentje in Garoeda de verslechterde relatie achter zich lieten? Saillant detail: Rita Verdonk, de nummer twee van Hart voor Den Haag, heeft ooit geweigerd om met Slob in debat te gaan, zij wilde in verkiezingstijd niet met allerlei partijtjes in debat. Gelukkig gaat het nu niet over Slob en zijn partij, maar over de toekomst van en herstel van vertrouwen in het Haags gemeentebestuur.