Hij wil het niet opnemen tegen de partijleider van de PvdA die hij altijd heeft gesteund ‘in doen en laten’. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op de vraag of hij beschikbaar is als lijsttrekker voor de landelijke verkiezingen van maart 2017. Hij steunt in dit persmoment een vriend van hem, maar eigenlijk zet hij hem meteen onder druk. Want als de huidige leider Dierderik Samsom niet meedoet aan de strijd om het lijsttrekkerschap is de meest populaire lijsttrekkerskandidaat wel beschikbaar.

De huidige tweede man van de PvdA, vice-premier Lodewijk Asscher, heeft onlangs gezegd dat hij nadenkt over het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij is minder populair dan Aboutaleb, mede omdat hij prominent lid is van het huidige kabinet en daarom heeft meegewerkt aan minder populaire maatregelen. Maar in Nederland compromisland is het nou eenmaal kiezen of delen, zeker in de huidige coalitie. 

Geen wonder dat Aboutaleb het wel op wil nemen tegen Asscher. Hij zei zelfs letterlijk: “Die neemt wel eens maatregelen neemt waar ik het niet mee eens ben.” Het klopt als een bus, maar daarmee opent hij feitelijk al de strijd. Bovendien hoopt de burgemeester dat Samsom snel een besluit neemt. Daarmee voert hij de druk nog verder op. De huidige partijleider ziet het liefst een lijsttrekkersstrijd met meerdere kandidaten. Vooralsnog zijn er twee mogelijke kandidaten: ofwel Samsom versus Asscher, of Asscher versus Aboutaleb. Maar wie weet, misschien doet Martijn van Dam ook weer mee of is er nog een achtergrondfiguur die zich in de strijd gooit, zoals Lutz Jacobi bij de vorige lijsttrekkersverkiezingen.

Maar eerst kijkt iedereen naar Samsom. Hij moet toch de duimschroeven voelen. Of hij heeft zijn goede vriend Aboutaleb al laten weten dat hij er eigenlijk geen zin meer in heeft. Dan is de uitspraak van Aboutaleb een mooie springplank. Eerst de discussie starten en druk zetten op zijn partij. Wachten tot dat niet meer het gesprek van de dag is en dan Samsom die zegt dat hij niet meer beschikbaar is en dat hij zijn goede vriend Ahmed steunt. Dan de officiële kandidaatstelling, de bekendmaking van de kandidaten, de lijsttrekkersverkiezing en sde uitslag. Dat zijn toch mooi weer een aantal persmomenten voor de PvdA. Bekend maakt bemind, dus dat kan de partij wel eens aan zetels helpen. Daar waar de VVD er vooralsnog vanuit gaat dat Mark Rutte de lijst nogmaals trekt. In één persmoment.