Geert Wilders, de PVV leider die het unfair vindt dat hij van de komende medeonderhandelaars geen premier mag zijn, oud-wethouder Pieter Varekamp die steeds vaker ervaarde dat hij zijn rol als wethouder van de gemeente Westland niet waar kon maken en opstapte, het zijn twee voorbeelden uit de recente politieke geschiedenis die aantonen dat politiek ook mensenwerk is.

De eerste moet nu net als zijn kompanen Dilan Yeṣilgöz, Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer blijven. Een hard gelag, vindt hij op de ochtend voordat informateur Putters zijn verslag gaat uitbrengen. De ander verdwijnt in ieder geval voorlopig van het politieke toneel. Hij laat volgens zijn oud-collega’s een gat achter.

Twee collega-wethouders van de gemeente Westland zaten er vanochtend een beetje verslagen bij toen hen werd gevraagd naar de eerste collegevergadering zonder Varekamp. Een gat was gevallen, zo zat je met zes aan tafel en nu met vijf. Bovendien is er een portefeuille te verdelen en dat is ook niet lichtzinnig te doen. Ze kijken uit naar samenwerking met opvolger Peter Valstar, die nog geen nieuwe baan had sinds zijn Kamerlidmaatschap. Carlieke van Staalduinen weet hoe het is om op de rijdende trein die gemeentebestuur Westland heet, te springen. Volgens wethouder Anko Goudswaard valt dat niet mee. Zij vond het overnemen van het wethouderschap van de eerder opgestapte Barend Rombout wel meevallen, maar kwam zelf uit de gemeenteraad. Zij weet hoe de hazen lopen in de Westlandse politiek.

Valstar komt erin met iets meer afstand, maar ook hij is politicus en mens en als de wethouders elkaar helpen, zoals ze zelf zeggen over de samenwerking in het college, komt dat vast goed. Nu afwachten of de raad zich ook zo constructief en coöperatief opstelt.