Is het een gedwongen huwelijk? Een uithuwelijking? Een overgrote meerderheid van beide partijen heeft besloten dat GroenLinks en PvdA samen één lijst vormen en met een gezamenlijk verkiezingsprogramma komen voor de verkiezingen van 22 november 2023. De afgelopen week mochten de leden van de twee partijen in een referendum hun mening geven over de innige samenwerking en 87,9 procent van de PvdA’ers en 91,8 procent van de deelnemende GroenLinks-aanhang stemde voor. 

Volgens de laatste peiling halen ze samen 25 zetels, net als BBB en de VVD. Dan komt er een hele tijd niets en dan op vijftien zetels de PVV. D66 zou er negen krijgen en SP en de Partij voor de Dieren allebei acht. Een hele ingewikkelde uitslag, maar de gezamenlijke lijst geeft de PvdA en GroenLinks wel een zetelwinst. De partijen krijgen er samen acht zetels bij ten opzichte van de laatste verkiezingen, maar dat kunnen ook de wittebroodsweken zijn en dan duurt het nog lang tot 22 november. 

Ik moest bij het nieuws over de uitslag van het referendum onder de leden even aan Hans Spekman denken. Hij is fervent tegenstander van deze verregaande samenwerking. We zien hem en zijn gebreide trui waarschijnlijk niet terug in de strijd om de lijsttrekker. Ik denk dat partijleiders Attje Kuiken en Jesse Klaver al hebben bepaald wie van hen naar voren stapt en ik gok dat het Klaver was, omdat Kuiken deze functie min of meer in de maag gesplitst kreeg na het vertrek van Lilianne Ploumen. 

Overigens was ik verrast door het nieuws afgelopen week dat Klaver lid van de PvdA was geworden. Hij pakte handig een nieuwsmomentje, want als je het serieus meent met één lijst en samen een program, dan had je nog voor het referendum die stap al gezet. Van Kuiken is voorzover ik gehoord heb, of kon vinden, een vergelijkbare stap niet bekend, maar die kan het ook op de koninklijke manier hebben gedaan: vooraf en in stilte. Zette Klaver met zijn nieuwsmoment de leden extra onder druk? Waarschijnlijk niet, de aanhang van GroenLinks is oud en trouw, nog uit de pre-fusietijd, of jong en ambitieus aangewaaid door de tiktoks van Klaver. Maar ze zijn wel volgzaam, iets minder dan de PvdA, maar toch. 

Een uithuwelijking lijkt het daarmee niet, een gedwongen huwelijk wel om het linkse blok te redden. Zeker nu de SP weer een zeteltje lijkt te moeten inleveren. Lijkt, want zoals gezegd: de weg naar de verkiezingen is nog lang. Er kunnen nog mensen struikelen, opstaan of afgaan. Hier staat de popcorn alvast klaar.