“Hartje #Barcelona en een #realmadrid shop tegenkomen, bizaros.” “Shop bv een werpstok met bal in #dierenbeschermingshop.” “Ik shop liever alleen dan met vriendinnen.” “Tip: shop nog snel een van deze laatste Mim-Pi badpakjes.” “ik shop alleen graag uit eigenbelang.” “Shoppen bij maanlicht tijdens Full Moon Market op 18 augustus 2016.” “Zo even wezen shoppen. Lounche bank gescoord.” “Heerlijk bericht! Adele heeft te weinig saldo tijdens shoppen bij H&M.”
Weer een greep van de berichtendienst . Die laatste komt het meest in de buurt, want Adele heeft het zelf als Britse zeker over to shop, als wij gaan winkelen. Maar dat woord is uit zwang geraakt. De jeugd van tegenwoordig gaat liever shoppen dan winkelen en niet alleen de jeugd trouwens. En dit leenwoord van onze Westerburen heeft zelfs Van Dale gehaald:
shop (de; m; meervoud: shops)1winkel: (in samenstellingen) autoshop, hobbyshop, koffieshop
shop·pen (shopte, heeft geshopt)1(informeel) winkelen2(informeel) bij verscheidene zaken, banken e.d. langsgaan om het aanbod te vergelijken
En dan staat de variant die je onder fotografen en hobbyisten vaak hoort er niet eens bij. Zij bedoelen een heel ander shoppen, afgeleid van een productnaam bedacht door Adobe: Photoshop. Zij hebben het dan over het aanbrengen van aanpassingen in de foto, zodat die nog mooier lijkt, of dat het model ineens vijftig kilo dunner lijkt. Ooit hadden we hiervoor de term bewerken, maar ook die lijkt verdwenen onder een dikke laag stof.
En dus kiezen we gemakkelijk en lui voor het leenwoord shop. Het is hip en kort en iedereen weet wat je ermee bedoelt, afhankelijk van of ze fotograaf of winkelgek zijn. De winkels op internet duiden we ook al lang niet meer aan met winkel, maar dat noemen we webshops. Terwijl webwinkel juist zo lekker klinkt vanwege de alliteratie. Maar het is niet hip. En dus horen we overal om ons heen dat iemand gaat shoppen, heeft geshopt. En winkelverslaafden noemen we shopaholics. Of waren dat nou de bewerkende fotografen? Kortom zo duidelijk is het niet, het is geen Nederlands en vaag. Een term die wat mij betreft op de afvoerlijst staat. Ik hoop het niet meer te horen.