“Aanvraag uitprinten, bij iemand op het bureau laten landen, die er bij Almere niet over gaat, maar wel gevoel heeft en iets te zeggen!” “We doen er echt alles aan om de islam uiteindelijk zacht te laten landen.” “Vanochtend 1e opzet gemaakt positionering coforce. Eerst maar even bezinken en laten ‘landen’.” “Is dit een pleidooi om externe contacten begeleid te laten plaatsvinden, om de boodschap beter te laten landen bij stakeholders?”
Meestal haal ik de inspiratie voor mijn blogs uit gesprekken. Dit keer kwam het van een folder: Helpt u vluchtelingen te laten landen? Ik zag mezelf al met twee spiegeleieren helpen bij het taxiën. Maar nee, dat bedoelden ze vast niet en op Twitter en andere sociale media zijn het vooral nare doktersuitslagen of grote verliezen die mensen moeten laten landen. En dan blijkt het Dagblad van het Noorden nog een serie te hebben. Daarin probeerden ze trends uit de Randstad in Drenthe te laten landen.
Van Dale is het niet eens met deze interpretatie:
lan·den (landde, is geland)
1(van vliegtuigen) op de grond neerkomen
2(van schepen, schepelingen) aan land komen
Dat komt in de buurt wat de ongetwijfeld goedbedoelde foldermakers schreven, maar niet bij de betekenis ervan. Of ze moeten willen dat we echt allemaal naar de kust gaan of naar landingsbanen, maar dat lijkt me niet. Onze Taal lijkt nog niet toegekomen aan een oordeel over deze nieuwe uitdrukking. En van het aloude laten zegt het etymologisch woordenboek: [niet verhinderen, nalaten, afstaan] {1236} oudsaksisch latan, oudhoogduits lazan, oudfries leta, oudengelslætan, oudnoors láta, gotisch letan; van laat. En over landen: [aan land zetten] {1450} middelnederduits landen, middelhoogduits lenden, lenten; afgeleid van land.
Laat die maar eens aankomen en dan bedoel ik niet in gewicht, maar met schepen of vliegtuigen. Als ik dames hoor zeggen dat ze iets moeten laten landen, zie ik daar twee wapperende handen bij tegen de opkomende tranen. Als ik het mannen hoor zeggen, zie ik ze peinzen omdat iets kennelijk te ingewikkeld is. Ja, er zijn echt verschillen tussen mannen en vrouwen en ik generaliseer. Ik sta klaar, spiegeleieren in de aanslag. En dan bedoel ik niet die uit de pan, maar die aan een stokje bekend in de transportsector.