Wat mij betreft mag de beurs compleet plotten deze raad denkt alleen aan geld en denkt niet aan het spelletje.” “Dat betekent imho niet dat je dan alle kinderen moet verplichten bewust bezig te zijn met het zich plotten op een gender identiteitsas tussen extreme oude stereotypen +de Identiteitscultus daarrond.” “Zou het niet beter zijn om met kleinere leeftijdsgroepen te werken (misschien zelfs per jaar) en dan te kijken naar de trend (in %) per leeftijdsjaar en die vervolgens plotten op de werkelijke demografie?”

Uit de voorbeelden hierboven blijkt al dat op X plotten in gebruik is in vele betekenissen. Ik hoorde iemand zeggen dat ze bij haar werk iets moest plotten. En ineens viel me op dat het woord veel vaker opduikt om me heen, in nota’s, Kamerstukken, het lijkt een nieuw modewoord in ambtenarenland. Ik kende het woord van tekenen, wiskunde en navigeren, maar niet voor beleid.

Plotten staat (nog?) niet in het online woordenboek van Van Dale. In het gedrukte exemplaar staat bij plotten: het navigeren van een vaar- of vliegtuig door middel van coördinaten en dat grafisch weergeven. Encyclo.nl houdt het op: 1) In kaart brengen 2) Intriges 3) Verwikkelingen.

Het etymologisch woordenboek meldt het volgende: plotten [navigeren, door een computer laten tekenen] {1968 in de betekenis ‘navigeren’; de betekenis ‘door een computer laten tekenen’ 1991, vgl. plotter 1976} < engels to plot [idem], van het zn. plot (vgl. plot). En leuk weetje: het woord komt ook voor in het woordenboek van Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers in twee betekenissen: 1) tekenen en 2) winkel tot je erbij neervalt, koop je klem.

In de media kom je het woord vooral tegen als het over schrijvers gaat die hun plotten moeten bedenken. 31 januari 2022 staat in het AD het volgende: “Voor VVD-lijsttrekker Claire Martens zijn het hoopvolle cijfers: “Dat we zo stabiel blijven plotten, is een goed teken. Het betekent dat in Amsterdam een goede liberale basis is. Daar zullen we ons op blijven focussen.”” Dat belooft wat voor de komende verkiezingen. Maar stiekem hoop ik dat plotten terugkeert naar waar het hoort, bij het tekenen en schrijven en navigeren.