“2 januari. De dag dat mensen aan je vragen of je een “goed uiteinde hebt gehad” en je denkt: “ehm, maar ik leef toch nog?”” “Allereerst de beste wensen namens iedereen bij Scheerder. Wij hopen dat jullie een mooi uiteinde gevierd hebben.” “Het team wenst u allen prettige feestdagen, en alvast een knallend uiteinde toe!” “Wij wensen iedereen, alvast, een hele fijne kerst en goed uiteinde! http://www.tekstdirectonline.nl/updates/ .” “Mijn 2016 in 12 foto’s: https://www.facebook.com/LodewijkAsscher/posts/1199622900125768 …. En een goed uiteinde voor jullie allemaal!!”

Die laatste was van niemand minder dan van de vice-premier en lijsttrekker van de PvdA: Lodewijk Asscher. Hij wenst ons dood. Fijn is dat. Ik had er met de meiden van de apotheek nog om gelachen, de domme oude man die hen dood wenste door een goed uiteinde te wensen. En ik heb een facebookvriendin er ook op gewezen dat ik haar wens nogal luguber vond. Ze paste hem aan. Mensen zijn kuddedieren en iedereen praat elkaar na, maar op 31 december vieren we hooguit het uiteinde van het lopende jaar. Waar ik het luguber vindt, heeft Van Dale de uitdrukking wel geaccepteerd:

uit·ein·de (het; o; meervoud: uiteinden)

  1. Het uiterste einde
  2. De afloop van een zaak: ik wens u een zalig uiteinde einde van het jaar

Volgens de etymologiebank is het woord al jaren in onze taal aanwezig:

uteynde ‘moment waarop een handeling of toestand is beëindigd’ in Int uteinde ‘uiteindelijk’ van rond 1300, ‘uiterste punt’ in Int uyteynde van eenre straten, rond 1400 en die weke ten uytende toe ‘tot aan het eind van de week’ staat geschreven in 1528. Volgens de site was het woord vooral bekend tot de 18de eeuw als moment waarop iets eindigt. Behalve in ruimtelijke betekenis en jawel: in de verbinding van zalig uiteinde als heilwens bij de jaarwisseling. Terwijl ik bij dat laatste een stervende voor me zie. Zalig uiteinde.

Het klinkt mij ook negatief in de oren, terwijl het eind van het jaar juist positief kan zijn: Je sluit iets af en begint met een schone lei. Hoewel ook dat relatief was, want het is gewoon een nieuwe dag die volgt op de andere. Alleen kleine ondernemers merken het aan de druk om hun administratie op orde te krijgen, eventueel voorraden tellen en andere rotwerkjes die aan het begin van het jaar moeten. Waarom wensen we de mensen niet gewoon een fijne jaarwisseling? Een fijne afsluiting van het jaar? Ik wens u een goed 2017 en hopelijk leeft u dit jaar weer fijn en gelukkig en wenst u volgend jaar niemand meer een fijn uiteinde toe.