‘Laten we vooral samen minor #verpleegkundig #leiderschap vormgeven en uitrollen! ACM is financieel afhankelijk van min. van EZ, óók belast met uitrollen energietransitie.’ ‘Instagram is in Nederland begonnen met het uitrollen van de niet-chronologische tijdlijn.’ ‘De suggestie dat Monsanto via EU GMO’s wil uitrollen in Oekraine, is echt absurd.’

Wat mij betreft is het hele woord uitrollen absurd. Dat doe je met een tapijt of een hele grote poster. En dat is ook precies wat ik mijn baas zei toen hij wilde dat ik een artikel zou schrijven over de uitrol van een nieuwe windowsversie. Voor het eerst dat ik het woord op deze manier hoorde en dat was bij mijn eerste baan bij het ministerie van VROM.

Dat het alleen een ambtelijk woord zou zijn, is niet waar. Dat is ook te zien aan het rondje Twitter. Zelfs RTL Z durft het woord te twitteren. Het komt uit het Engels waar to roll out wel normaal is voor een nieuwe strategie volgen, een programma’s verspreiden, nieuwe software invoeren of nieuwe apparatuur neerzetten in een bedrijf. Maar kom op, mijnwoordenboek, daar hoeven we toch niet aan mee te doen:

Uitrollen

werkw.

Uitspraak: [‘œytrɔlə(n)]
Vervoegingen: rolde uit (verl.tijd enkelv.)
Vervoegingen: heeft uitgerold (volt.deelw.) Toon alle vervoegingen

1) in praktijk brengen

Voorbeelden: `een proef landelijk uitrollen`,
`een succesvolle tool in de strijd tegen kinderporno internationaal uitrollen`
Synoniem: implementeren

2) (iets dat opgerold is) open rollen

Voorbeelden: `in je tent je slaapzak uitrollen`,
`bij brand de brandslang uitrollen`

3) door rollen uitspreiden

Voorbeelden: `deeg uitrollen`,
`marsepein uitrollen op poedersuiker`

Gelukkig doet Van Dale niet mee

Geen Resultaat Voor ‘ Uitrollen ‘

Het woord is verkeerd gespeld of het staat niet in het gratis woordenboek. 

Overigens dateert mijn kennismaking met het woord van ruim voor 2011 toen Onze Taal op nu.nl ‘uitrollen’ het nieuwe implementeren noemde.