Dit keer is het de Kinderombudsman die de discussie opent. De kruidnoten liggen al ruim een maand in de schappen en nu is het weer tijd voor Zwarte Piet. Kinderen voelen zich erdoor gediscrimineerd, stelt de Kinderombudsman en ik vraag me tijdens het lezen van het standpunt aan hoe die kinderen zijn bevraagd. En of gecontroleerd is in hoeverre ze hun ouders napraten. 

Ik vond het namelijk een erg suggestief standpunt. “Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond de Sinterklaastijd erger wordt.” Dat schrijft de Kinderombudsman. “Kinderen ervaren de combinatie van een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet als negatief en discriminerend voor mensen met een donkere huidskleur.” En de Kinderombudsman vindt het daarom aannemelijk dat kinderen gepest en gediscrimineerd worden.

Maar ook vertellen veel kinderen volgens de Kinderombudsman dat ouders en andere volwassenen een grote rol hebben in hoe de discussie gevoerd wordt. “Het komt van de school af en van de ouders” vertelt een jongen van 10 jaar. En “als de ouders en de school het goed gaan doen, dan gaan de kinderen het ook goed doen”. Maar wat is goed? Voor kinderen is goed wat de ouders en de leerkrachten doen. Dus deze jongen draait in een cirkeltje rond. De ondervraagde kinderen vinden het ook belachelijk dat volwassenen ruzie maken over Zwarte Piet en terecht. “Volwassenen moeten normaal doen en niet iets in kinderen hun hoofd stoppen” vertelt een jongen van 15 jaar. En daar zou de Kinderombudsman een voorbeeld aan kunnen nemen. Laat haar de vragen publiceren en de antwoorden en daarbij wie het heeft gezegd, Annemarie of Sophia uit Amsterdam Zuid of Fatima uit Almere. Ja, dat maakt wel degelijk uit. 

Dat mis ik in het standpunt. Ik vind het wel weer intriest dat bij deze discussie ook steevast bedreigingen komen. De Kinderombudsman is sinds vanochtend al tientallen keren bedreigd. Wellicht dat openheid van zaken ook hier wat aan zou kunnen doen. Ik hou van het kinderfeest en vindt dat volwassenen het hebben gekaapt met deze discussie. Eeuwig zonde. Sinterklaas is voor mij niet meer hetzelfde en dit soort onderzoeken die je niet kunt controleren dragen bij aan de tweespalt over Zwarte Piet. Eeuwig zonde. Volwassenen en vooral ouders die dit feestje hebben verpest: ga je schamen!