Burgemeester Rob van der Riet (Drechterland) kreeg in juni de Albanese Ina Xhakoni op stage. Zij is een van de deelnemers aan Talent for Governance. Dat is een programma voor jonge ambitieuze in het lokaal bestuur werkzame ambtenaren uit ontwikkelingslanden en uit Oost-Europese landen buiten de Europese Unie.

De talenten krijgen een studiebeurs van Talent for Governance waarmee ze in Nederland praktijkgerichte trainingen kunnen volgen. Zij krijgen eerst twee weken een training over bepaalde aspecten van hun werk, bijvoorbeeld publieke dienstverlening. Daarna gaan ze een week bij een gemeente op stage om het geleerde in de praktijk te zien en aan het einde is er een netwerkbijeenkomst. De deelnemers krijgen een plek in het Talent for Governance Netwerk, waar ze met collega’s uit Nederland en deelnemende landen, kennis kunnen uitwisselen.

Een stagegemeente ontvangt de stagiair drie dagen en levert zo een bijdrage aan goed lokaal bestuur wereldwijd. De gemeenteambtenaren krijgen de mogelijkheid om nieuwe contacten en inspiratie op te doen met collega’s uit andere delen van de wereld. De stageperiodes hebben steeds een ander thema. In 2011 komen gemeentelijk management, lokale duurzame ontwikkeling en gemeentefinanciën aan bod.

Drechterland

‘Het ging eigenlijk heel snel. Ik hoorde via mijn bestuursondersteuning van Talent for Governance en was meteen enthousiast. We wilden rond het jubileum van onze stedenbanden met het Poolse Skoki en het Duitse Bardowick iets doen en dieper ingaan hoe het elders werkt. Dit paste daarbij’, zegt Van der Riet.

Ina werkt in Durres bij de afdeling Economie en Toerisme. Durres is een moderne toeristische kustplaats en met 150.000 inwoners de tweede stad van Albanië. Heel wat anders dan Drechterland met 20.000 inwoners. ‘Bij Albanië dacht ik aan karretjes en ezeltjes, dus ze leerde ons meteen iets over haar land’.

Tijdens haar stage werkte Ina op de afdeling ruimtelijke ordening van de gemeente. ‘Haar komst stimuleerde onze medewerkers, omdat zij bij het vertellen over hun werk ook op niet alledaagse zaken moesten ingaan. Ina sprak goed Engels, waardoor je snel dieper op onderwerpen kunt ingaan. Bovendien vroeg ze goed door en wist ze snel de kern te raken. Een assertieve jonge vrouw en met recht een talent. Ina verbaasde zich erover dat wij niet meer doen aan toerisme met mooie plekken hier en nabijgelegen trekpleisters als Hoorn en Enkhuizen. Ik moest even naar antwoorden zoeken, al staat meer aandacht voor toerisme wel in ons collegeprogramma’.

Stageweek

De stageperiode van Ina in Drechterland begon met een ontvangst in Hoorn. Daarna stonden onder meer een bezoek aan Agriport -een kas met 80 hectare oranje paprika’s-, een vaartocht op het Markermeer en een discussieavond met ondernemers op het programma. Ina wilde daar vanuit haar functie graag meer over weten en leerde meteen iets over interactieve beleidsvorming. ‘Zij kende dat niet en wilde precies weten hoe wij ondernemers en bijvoorbeeld bewonersverenigingen betrekken bij ons beleid’. Ina moest wel wennen aan de Nederlandse omgangsvormen. ‘In haar land is dat erg formeel en hiërarchisch. Hier is het allemaal wat losser’.

De stage was te kort voor de stagiaire om bijdrage aan het beleid te leveren. Van der Riet vindt de stageperiode wel voldoende. ‘De druk die zo’n korte periode meebrengt, is goed. Een willekeurige bijeenkomst kan anderhalf uur duren of vier uur, maar dat betekent niet dat er meer uitkomt. Je komt sneller tot de kern’.

Kosten

Deelnemen aan Talent for Governance kostte Drechterland €4.000,- en geld voor verblijf, uitjes, etentjes en de dagelijkse Hollandse lunch. ‘Daarnaast kost het uren en energie, maar het levert ook energie op. Je gaat weer anders over je werk nadenken. We doen zeker mee als volgend jaar een nieuw verzoek komt, als het maar niet bij ruimtelijke ordening is. Anders krijg je een herhaling van zetten en dat is nooit goed’.

Van der Riet is daarom voorzichtig met de aanbeveling van Talent for Governance aan andere gemeenten. ‘Het is een gemakkelijke oproep “doe maar mee”, maar de stage moet  inhoudelijke waarde hebben. Anders wordt het een kunstje’. Hij noemt het verkeerde zuinigheid als gemeenten niet zouden meedoen om het geld. ‘De zeven mensen rondom Ina hebben iets geleerd en ook aan teambuilding gedaan al kun je niet alle bijeffecten kwantificeren. Dit is goedkoper dan een incompany training’.

Raad van Toezicht

Talent for Governance heeft een Raad van Toezicht. Voorzitter Bas Verkerk (burgemeester van Delft): ‘Wij volgen het programma, openen deuren, zetten onze netwerken in en verlenen advies en bijstand’. Verkerk accepteerde de functie mede omdat hij altijd belangstelling heeft gehad voor internationale samenwerking. ‘Talent for Governance is een mooie gerichte manier van ontwikkelingshulp. Jonge veelbelovende ambtenaren krijgen de gelegenheid hun blik te verruimen. De stage betekent een forse investering in de persoon die waardevolle ervaring en contacten opdoet’.

Werklust

In Delft zijn twee stagiaires geweest uit de Lviv, Oekraine. ‘Ze staan me nu aan te grijnzen vanuit een bedankbrief. We kunnen veel leren van de manier waarop deze talenten werken en hoe zij omgaan met overheidstaken. Ik bewonder hun leergierigheid en werklust’.

Verkerk hoopt dat Talent for Governance een vaste plek krijgt in beleid van gemeenten. ‘Deze vorm van samenwerken met ontwikkelingslanden is een mooie toevoeging aan het bereiken van de millenniumdoelen. Het is ook leuk om collega’s uit andere landen te laten zien wat hier leeft. Een stagegemeente moet er wel lol in hebben en een beetje kennis van zaken is ook meegenomen’. Meer informatie: talentforgovernance.com

De Raad van Toezicht van Talent for Governance bestaat uit:

  • Bas Verkerk (voorzitter), burgemeester, Delft
  • Philippe Raets (vicevoorzitter en secretaris), beleidsadviseur, Den Haag
  • Janny Vlietstra,  gedeputeerde in Drenthe
  • Wim Hoogendoorn, directeur algemene zaken Bestuursdienst, Rotterdam
  • Mireille de Jonge, beleidsmedewerker international onderwijs, Den Haag
  • Siebren van der Berg, beleidsadviseur HRM, Smallingerland.