Het met riet bedekte woonhuis Living on the Edge in Zoetermeer ligt op de grens met Benthuizen. De locatie maakt het concept. Riet als overgang naar de natuur staat in contrast met de witgestucte entree en plint. De overgang tussen landelijk en stedelijk.
De opdrachtgever wilde een huis met rieten kap aan de rand van het stedelijke Zoetermeer, met uitzicht op de weilanden en het landelijke Benthuizen. Ontwerper Arjen Reas ging in 2009 aan de slag met het idee de woning goed aan te laten sluiten op de omgeving. Het huis moet een landelijke en moderne uitstraling krijgen.
Riet
Reas koos voor het benadrukken van de landelijke uitstraling voor het doorvoeren van het riet strak tegen de gevel. Hij koos voor Chinees riet, omdat dat een fijnere structuur heeft dan westers riet. “De strakke witgestucte plint en entrees vormen een contrast. Ik heb daarvoor gekozen om de grens tussen het landelijke en de nabijgelegen stad te benadrukken.” De rietlaag is bijna overal 30 cm dik, al zakt dat nog iets in. Hoeveel riet in het project zit, weet Reas niet precies.
Omgeving
Aan de ene kant van het huis hebben de buren een Amerikaans ogende villa neergezet. “Daar heb ik rekening mee gehouden. Aan die kant zijn er drie raampartijen, aan de andere kant vier. Zo ontstaat meer zicht aan de andere kant, waar op iets meer afstand een huis met witte bakstenen en rieten kap is gebouwd. Dat is minder erg, maar de nadruk ligt op het uitzicht achter het huis over de weilanden,” aldus de ontwerper.
Heide
Het idee voor de nokafwerking met heide kwam ook van hem. “Het is een techniek die in Duitsland populair is. Hier kennen we vooral gebakken of betonnen nokvorsten. De rietdekker had mij de heide een keer laten zien bij een ander project van hem. Ik zocht naar een originele afwerking. De toepassing van de heide vroeg wat aandacht voor de waterdichtheid, maar het echte zorgenkindje van de rietdekker was de overgang tussen de verticale rietlaag en het schuine dak. Maar ook dat is gelukt.” Op de heidelaag is de bliksemafleider aangebracht. Deze loopt in huis door, zodat de rieten uitstraling niet wordt gehinderd door kabels aan de buitenkant.
Raampartijen
De kozijnen van de hoge raampartijen vallen weg in het riet. “Deze zijn wel zichtbaar in de witgestucte plint, maar daar zijn ze wit geschilderd, zodat ze niet erg opvallen. Aan de zijkant zijn ze antraciet,” zegt Reas. Boven de ramen is op advies van de rietdekker een extra druiprand aangebracht, zodat het regenwater gemakkelijk weg kan. De raampartijen ware een precies klusje, omdat bij gaten weer rekening moet worden gehouden met de lekdichtheid. De ramen zijn met hun 90 cm smal, wat zorgt voor weinig warmteverlies. Ze zijn wel hoog, van maaiveld tot ongeveer 1.10 m boven de verdiepingsvloer, schuin meelopend met het dak. Het plafond op de begane grond is 2,80 m hoog, dat van de kapverdieping in de nok 3,70 m. De vloer is daarom aan de zijkanten afgewerkt met wit folie. De raamkozijnen zijn van merbauhout met een FSC-keurmerk.
Isolatie
Bij de bouw is veel aandacht geweest voor duurzaamheid. Met het isolatiepakket onder de rietlaag was al rekening gehouden met de voorgeschreven epc en het riet vormt nog een extra isolatielaag. In de woning is een warmtepomp aangebracht, die de warmte in de woning hergebruikt voor het water en verwarming. “Afgelopen winter is het gelukt om alleen met de vloerverwarming op de begane grond het hele huis warm te houden. De radiatoren op de eerste verdieping zijn nog niet aangeweest. Best bijzonder voor een huis met een vloeroppervlak van 300m2 en de inhoud iets onder de 1000 kuub,” besluit Reas.