De eigenaren van een nieuwbouwvilla in Blaricum wilden een badkamer met luxe uitstraling. Zij kozen voor interieurarchitect Rik de Jager die voor rust en eenheid staat. In zijn ontwerpen keren materialen uit andere delen van het interieur van het huis terug. De basiskleuren zijn wit en grijs, zoals in veel badkamers. “Maar grijs heeft vele schakeringen”, stelt De Jager.
“Ik hou van rustige interieurs met weinig kleur. Hoewel, in grijs heb je ook veel keuzes, soms neigt het naar blauw en soms naar bruin. Dat kun je goed combineren met vloertegels en bijvoorbeeld met grijstonen in hout. Het is in de loop der jaren mijn handschrift geworden. Ik heb het niet heel bewust ingevoerd, maar het is een manier van werken die me aanspreekt en die pas ik toe in al mijn badkamerontwerpen”, zegt De Jager.
De opdrachtgevers kenden het werk van De Jager, omdat hij eerder het interieur van hun tandartsenpraktijk had ontworpen. Zij wisten goed wat ze wilden, luxe in ruimte en gebruiksgemak en eenzelfde uitstraling van badkamer, slaapkamer en garderobekamer. “Wat ik belangrijk vind, is een goede indeling en de keuze voor de vloertegels was daarvoor van belang. Die liggen ook in de hal, in de toiletruimte en in de gastenbadkamer. Op die manier ontstaat rust in de inrichting. Dat is voor mij erg belangrijk en dat bereik ik onder meer door het laten terugkomen van materialen uit andere delen van het huis”.
De keuzes voor materialen maakt De Jager samen met zijn opdrachtgevers. In diverse gesprekken gaven de opdrachtgevers hun wensen voor de inrichting van hun huis en dus ook de badkamer aan. Wit als basiskleur viel voor opdrachtgevers en opdrachtnemer direct af: te klinisch. De Jager kwam op basis van de wensenlijst met een aantal voorstellen voor materialen en liet zijn opdrachtgevers daaruit kiezen. De uitkomst kon ook zijn dat zij hem vroegen nog even verder te zoeken, maar in de meeste gevallen kozen zij uit de door De Jager gemaakte voorselectie. “Ik geef alleen mogelijkheden waar ik zelf achter sta en laat ook duidelijk weten als zij iets anders willen waar ik niet achter sta. Maar je hebt als architect nooit een vrijbrief”, aldus de interieurarchitect.
“Het kiezen van type kranen, bad en douche heeft wat tijd gekost, meer dan de selectie van vloertegels, het type hout voor het badkamermeubel en de wanden. De kranen zijn allemaal uitgevoerd in roestvrijstaal, dat vind ik mooier en zachter dan verchroomde kranen”, zegt De Jager. Op de vloer liggen grote keramische tegels met een hardsteenlook. Het wastafelmeubel en de inbouwkast zijn van kwartiers eikenfineer. Deze soort is wat dikker en heeft minder vlammen dan gewoon eikenfineer, omdat de boom haaks op de jaarringen is versneden. Daarna is het geborsteld. Het meubel is op maat gemaakt door een meubelmaker, op basis van een gedetailleerde tekening van De Jager. De kleur is hetzelfde als de parketvloer op de overloop. De waskommen zijn van uit Bali geïmporteerd en zijn gemaakt van natuursteen Riverstone. Deze zijn in het land van herkomst met de hand uitgehakt. De vrijstaande wand van de douchecabine is gemaakt van gekloofd natuursteen. Daardoor heeft het iets weg van een rotswand. Volgens de interieurarchitect is dit het enige figuratieve element in zijn ontwerp voor deze badkamer.
Het grote vrijstaande bad is duidelijk het middelpunt van de badkamer. Daarna springt de buitenwand in het oog, hij oogt bijna zwart met als accenten de witte vensterbanken. “De muur is antraciet, we hebben zelfs op het laatste moment de kleur nog aangepast naar een tint lichter naar RAL 9004”, lacht De Jager. Gaandeweg ontstond het idee om de wanden te schilderen en is advies ingewonnen bij een schildersbedrijf. “Ik wilde de wand helemaal strak en zonder kleurschakering. Bij gewone lak heb je toch iets kleurverschil. Vandaar dat we voor matte epoxylak hebben gekozen. Eerst zijn de muren met cement gestuukt, toen geschuurd en daarna geverfd. De buitenmuur zwart en de binnenmuur wit”, licht de interieurarchitect toe. Het plafond is wel traditioneel gestuukt, ook om de dozen heen waar de ledlampjes in zijn verwerkt. “De binnenkant van de lampen zijn met het plafond meegeverfd voor een extra effect.
De gastenbadkamer is een kleine variant van de hoofdbadkamer. Het heeft geen bad en geen toilet, die is op de gang. Het wastafelmeubel in deze ruimte is ook niet aangepast aan het parket, maar aan de kasten in de garderobekamer. Beide zijn van zwart laminaat gemaakt met een diepe houtnerfstructuur. De wasbak is ook hier van Riverstone uit Bali en de kranen zijn van roestvrijstaal. De wanden zijn allemaal wit voor een ruimtelijk effect, de vloertegels zijn hetzelfde als in de hoofdbadkamer.
Materialen
Vloertegels: Keramisch met hardsteenlook (La Fabbrica serie Pietra del Nord, 80×80 cm)
Wastafelmeubel hoofdbadkamer: Kwartiers eikenfineer
Wastafelmeubel gastenbadkamer: HPL met diepe houtnerfstructuur van Cleaf, kleur Matrix zwart
Wastafels: Handbewerkte Riverstone uit Bali
Vrijstaande wand: Gekloofd natuursteen
Overige wanden: geschuurd cementstuc beschilderd met matte epoxylak
Douchewanden: Gehard glas
Bad: vrijstaand, 180 bij 100 van Cocoon Design
Kranen: Roestvrijstaal, Cocoon Design
Spiegel op maat gemaakt met spiegelverwarming en met scheerspiegel
Radiator: Vasco
Verlichting: inbouwleds in stuc box, Delta Light MiniGrid, binnenkant van de lampen is wit geschilderd
Projectteam
Interieurarchitect Rik de Jager, Naarden
Architect Atelier 3. Leusden
Aannemer: Bouwbedrijf Jos Scheerder BV, Didam
Meubelmaatwerk: Horstermeer Interieuren, Nederhorst den Berg