De Ouderen Partij Nederland met als boegbeeld de Haagse ex-PVV’er Richard de Mos doet niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De Mos liet de partij twee jaar geleden registreren bij de Kiesraad, maar wil zich nu richten op zijn lokale partij in Den Haag.

Groep de Mos heeft sinds 2014 drie zetels in de Haagse gemeenteraad. “Ik schat onze kansen bij de landelijke verkiezingen nu niet hoog in. We hadden twee jaar geleden ook niet voorzien dat er nu zo veel partijen mee zouden doen. En het is lastig om kandidaten te vinden”, zegt De Mos. Hij heeft daar ervaring mee. Voor de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders was hij samen met Sietse Fritsma verantwoordelijk voor het vinden van Haagse kandidaten voor de raadsverkiezingen in 2010.

Bestuurspartij

“Ik wil me nu vooral richten op Den Haag en de raadsverkiezingen van 2018. We zitten met drie mensen in de raad en dat aantal gaat zeker groeien. We willen een bestuurspartij worden en dat kost veel tijd.” Twee jaar geleden had hij wel meegedaan als er toen landelijke verkiezingen waren geweest: “We waren in gesprek met een bekende Nederlander als lijsttrekker. Ik ga niet zeggen wie dat was. We hebben met de gedachte gespeeld en dat was leuk om te doen. 2018 komt snel dichterbij en willen we ons daar op richten.” Daarmee is de Ouderen Partij Nederland de eerste van de bij de Kiesraad geregistreerde partijen die aangeeft zeker niet mee te doen aan de verkiezingen in maart.

50PLUS

De Mos werkt nu naast zijn functie als Haags raadslid als communicatieadviseur voor 50PLUS in Amsterdam en in Zuid-Holland, maar is op geen enkele manier betrokken bij de landelijke partij. “Met Henk Krol heb ik geen contact gehad.” Medeoprichter van Ouderen Partij Nederland en raadslid voor Groep de Mos Lex Kraft van Ermel is inmiddels lid van het bestuur van 50PLUS Zuid-Holland. Daarmee is volgens De Mos het idee om landelijk mee te doen aan de verkiezingen ‘ingehaald door de tijd’. Voor de toekomst sluit hij niets uit. “Ik ben nu druk bezig in Den Haag, maar soms kriebelt het wel. Ik heb een leuke tijd gehad als Kamerlid. En ik ben pas 40, dus ik heb nog even.”