Fritsma vindt zichzelf Haags. “Ik woon hier nu tien jaar en heb wel een band met de stad. Het is een bijzondere stad van de Vissershaven in Scheveningen tot de kroegjes in het centrum”. Eerder wilde hij nog geen lijsttrekker worden. Toen was er wel een kandidaat. “Ik had wel iemand op het oog. Die is niet afgevallen, maar de situatie is veranderd. Er zijn dingen voorgevallen waardoor mijn handen gingen jeuken. Vooral toen PvdA-wethouder Henk Kool zei dat hij het een slechte zaak vond als de bevolking veel macht zou krijgen en het had over het crapuul van Wilders en de zijnen. Ik ga mijn best doen de stad terug te geven aan de gewone man”. De eerdere kandidaat staat nog wel op de lijst, al noemt Fritsma geen namen.
De groep van twintig kandidaten is geselecteerd op zaterdagmiddagen met workshops, debattrainingen en praten over het verkiezingsprogramma. “Ik was daar nauw bij betrokken en met de groep bezig. Het is een fantastisch team”, aldus de lijsttrekker. De selectie is inmiddels afgerond, maar de sessies gaan door. “Nu zetten we met die twintig mensen de puntjes op de i voor het verkiezingsprogramma”. Dat de meeste partijen dertig kandidaten hebben, deert hem niet. “Wij vonden twintig genoeg”.
De brokjes die eerder uitlekten over het verkiezingsprogramma van de PVV kloppen, bevestigt hij. Na een sessie over stellingen voor het Kieskompas, een vragenlijst voor inwoners om hun keuze te bepalen bij de verkiezingen van 3 maart, lekten enkele standpunten van de PVV al uit: geen islamitisch onderwijs en nieuwe moskeeën, afschaffen van subsidies op kunst en cultuur en weg met de parkeervergunning. Ook wil de partij referenda voor grote projecten.
Referenda
Nu wil Fritsma dus referenda voor allerlei zaken, om de inwoners van Den Haag bij de besluiten te betrekken. “Wij hebben een grote achterban in Den Haag en die voelt zich gruwelijk in de steek gelaten. Wij willen de leefbaarheid in wijken als Transvaal en Schilderswijk verbeteren, want de ellende is daar niet te overzien. Wij willen een zero tolerancebeleid en criminelen hard aanpakken. Het kan toch niet dat burgemeester Van Aartsen de politie afstuurt op rellen en dat er niemand wordt opgepakt. Wij willen hem dwingen het tuig van straat te halen. Liever minder bonnen uitschrijven en de straatterreur opruimen. Dat is ons speerpunt, die keiharde aanpak”.
Fritsma erkent dat andere partijen hetzelfde zeggen. “Maar het kan zeker strenger en dat de VVD het zegt, vind ik raar. Zij zitten al jaren in het bestuur en er is weinig veranderd in de stad”. Fritsma wil de daad bij het woord voegen. De gewenste hogere strafmaat is een zaak van de landelijke politiek, weet hij, maar de prioriteiten van de politie is een zaak van de gemeente die hij vanuit de Haagse raad wil aanpakken. Hij wil graag in debat met andere lijsttrekkers.
“Wij willen meer democratie. Een voorbeeld van een onderwerp is de cruiseterminal, al is dat nu weggezakt. Het Cultuurforum aan het Spui kan ook een onderwerp zijn en het omstreden Verkeers Circulatie Plan dat pas is ingevoerd”. Hij weet ook zeker dat de achterban in Den Haag niet zit te wachten op nieuwe moskeeën in de stad. “Ik hoor geluiden dat gemeenten bouwvoorschriften en bestemmingsplannen oprekken voor de bouw van een nieuwe moskee. Dat kan niet”.
Terugdraaien
Fritsma vindt dat beslissingen uit het verleden best kunnen worden teruggedraaid. “Bij het VCP moet dat kunnen, maar bij moskeeën niet, natuurlijk. Daar richten we ons vooral op de komst van nieuwe moskeeën”.