Frits Huffnagel verlaat de Haagse gemeenteraad om zich volledig te richten op zijn nieuwe eenmanszaak ‘Frits Huffnagel Citymarketing & Communicatie’. Hij heeft al sinds het einde van zijn wethouderschap regelmatig contact met zijn opvolger Marjolein de Jong (D66, citymarketing). “Zij hoeft me vooralsnog niet te betalen, het zou ook een rare constructie zijn”, aldus het scheidend raadslid.

Huffnagel werd op 20 april 2006 benoemd tot wethouder Citymarketing, Internationale Zaken, ICT en Organisatie in de gemeente Den Haag. Daarvoor was hij als raadslid, fractievoorzitter en wethouder actief in Amsterdam. Daar stapte hij op na gedoe over onkostenvergoedingen, naar eigen zeggen berustte dat op een communicatiestoornis. In Den Haag begon hij met het invoeren van het omstreden beeldmerk van de vlieger, ontworpen door Anton Corbijn. Hij overleefde een spoeddebat daarover. Daarnaast introduceerde hij The Hague Festivals, een bundeling van reeds bestaande evenementen. Zo won Den Haag in 2010 de prijs evenementenstad van het jaar en won hij prijzen voor citymarketing. Ook de onder zijn leiding vernieuwde website denhaag.nl viel in de prijzen.

Huffnagel speelde al langer met het idee van een eigen zaak. “Vorig jaar ging een nieuw wethouderschap niet door en ben ik de raad ingerold. Daarna zou ik misschien iets doen in het kabinet-Rutte en dat ging ook niet door. Toen begon ik in januari bij Wakker Nederland en BNR en sprak regelmatig met vrienden over een eigen zaak. Begin maart heb ik de fractie gezegd dat ik nog voor de zomer de raad zou verlaten”. Huffnagel wil zijn handen vrij hebben voor het starten van zijn eigen bedrijf, dat al staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De werkzaamheden voor WNL en BNR vallen onder zijn zaak, net als dagvoorzitterschappen en spreekbeurten in het land. “Ik heb al wat losse klusjes staan. Na de zomer heb ik ook al een klus staan voor citymarketing, ergens in Groningen”. Op 18 mei neemt hij afscheid van de gemeenteraad.

“Hij mag me altijd bellen”, reageert collega-raadslid en oud-wethouder Marieke Bolle van de PvdA. Zij combineerde jaren raadswerk met een eigen bedrijf, maar liet dat bedrijf rusten toen zij fractievoorzitter werd. Daarna volgde het wethouderschap. “Ik vind zijn stap goed hoor. De politiek is wispelturig. Van het ene op het andere moment zit je in een andere situatie. Zo ben je wethouder, zo ben je het af. Toen ik het hoorde heb ik hem meteen gesms’t dat ik mee wil doen in zijn bedrijf voor citymarketing Ik ben altijd bereid tot het geven van advies over het hebben van een eigen zaak”. Haar eigen communicatiebedrijf laat Bolle nog even in ruste. “Op dit moment moet er veel gebeuren in de raad en daar hou ik me nu graag mee bezig”.