Eigenlijk wilde ze helemaal niet weg uit de lokale politiek. Jetta Klijnsma stond dan ook niet te juichen toen Wouter Bos haar op een vrijdag vroeg als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Na meer dan een week nadenken, zei ze ja.

Klijnsma noemt haar eerste reactie na het telefoontje van Bos niet zo vrolijk. “Ik was lijsttrekker van de PvdA in 2006 en voel me verantwoordelijk ook voor het college. Ik noem ze ook wel eens mijn jongens. Het is een goed team en ik had me ook echt voorgenomen de rit uit te zitten”.

Het moment van de benoeming kwam op een gunstig moment: het kunstenplan en de begroting zijn eind oktober door de gemeenteraad goedgekeurd. Bovendien heeft Klijnsma al veel meegemaakt in de gemeente, inclusief een lange periode als vervangend burgemeester toen Wim Deetman per 1 januari vertrok en Van Aartsen pas op 27 maart begon.

Uiteindelijk besloot ze toch ja te zeggen, acht dagen na het telefoontje van Bos en een dag na een gesprek bij haar thuis met minister Piet Hein Donner. Eind deze week gaat ze voor het eerst even kijken op haar nieuwe werkplek bij het ministerie. Na haar gesprek deze week met premier Jan Peter Balkenende is wel zeker dat ze die functie krijgt. Pas op 18 december zal zij door koningin Beatrix worden beëdigd als staatssecretaris en de dag daarna is de eerste werkdag in haar nieuwe functie.

Op de vraag of ze ergens spijt van heeft, blijft het lang stil. Ze mompelt: “Natuurlijk moeten er wel dingen zijn waarvan je denkt dat je die net iets anders had moeten aanvliegen”. Dan hardop: “Wat ik wel moeilijk vond was het omgaan met mensen als je een opvanghuis of zoiets in de buurt wilt plaatsen. Niemand wil dat, maar in een grote stad moet je er toch plek voor maken”.

Het contact met de Haagse mensen gaat ze het meeste missen. “Het is het mooie aan de functie dat je met de mensen samen dingen voor elkaar krijgt in de stad”. Of de komende functie drukker of rustiger is, kan ze nog niet zeggen. De betrokkenheid bij de stad waar ze door het college om werd bedankt, zal ze blijven houden. “Ik blijf in Den Haag wonen en ga gewoon als Jetta nog naar van alles toe”.

Klijnsma, geboren met twee spastische benen, hoopt dat ze naar haar werk kan blijven fietsen en dat de tandem misschien door het ministerie wordt overgenomen. “Vroeger ging ik wel zwemmen, maar het lukt me niet dat nog in te passen en ik moet bewegen voor mijn lichaam”. Bij haar eerste bezoek aan het ministerie zal zij dat nog deze week aankaarten.

Laatste loodjes zijn er eigenlijk niet voor de aanstaande staatssecretaris, behalve een wat brieven aan de raad, een paar afspraken en een waslijstje maken voor haar opvolger. Haar laatste daad zal ongeveer zijn dat ze een net gebonden en gedrukt kunstenplan aanbiedt aan haar opvolgster op 17 december. Een dag later is haar officiële afscheid in de gemeenteraad. Gouden tip voor haar opvolger: “Heel veel de stad in gaan en de Hagenaars serieus nemen in hun dromen, ideeën, maar ook in hun kritische noten”. Mogelijk komt Klijnsma al in 2009 weer even kijken. “Dan komt er een delegatie van het kabinet op bezoek en misschien zit ik daar wel bij”, lacht ze.

Op 18 december wordt Marieke Bolle wethouder van Cultuur en Financiën, Marnix Norder locoburgemeester en Bas Sepers fractievoorzitter van de PvdA.