Ko

nov 19, 2016 #ALmere, #Ko Hage, #Nijmegen

Hoe hij precies op het idee kwam, weet hij niet meer, maar Ko Hage maakte in de zomer van 2015 als afstudeerproject van de Fotoacademie in Amsterdam een reportage over Almere. Het was veertig jaar nadat de eerste paal was geslagen en hij maakte er een onderzoek van naar de structuur van de stad.

Ko laat zich graag leiden door zijn verwondering over de inrichting van het stedelijk landschap als hij fotografeert. Almere was voor hem een mooi voorbeeld, omdat er veertig jaar geleden nog niets was. De inrichting was daarom vrij. In andere steden moeten ontwerpers rekening houden met oude panden, grachten of kerken.

“Het veertig jarig bestaan van de stad was toeval. Ik had er niets mee, maar wilde de stad nu leren kennen. Je hoort veel dat mensen er niet dood gevonden willen worden en ik wilde kijken hoe het er echt was.”

De fotograaf trof niet één stad aan, maar vier of vijf losse steden in één. “Almere Haven, waar de stad mee begon, is gebouwd in de stijl van de jaren zeventig en verloedert al een beetje. Almere Poort is juist het nieuwste van het nieuwste.”

Hij verdiepte zich in de opbouw en architectuur van Almere. Hij maakte een boek over Almere dat is ingedeeld in vier bouwperiodes van tien jaar. Hij liep er in de zomer van 2015 vijftien dagen rond. Tijdens zijn wandeltochten kwam hij niet veel mensen tegen. Soms kreeg hij wel vragen over wat hij deed. “Sommige mensen waren achterdochtig en spraken mij aan. Soms wilden ze niet op de foto en dan gooide ik hem meteen weg. De man met de heg heb ik wel vooraf gevraagd of hij op de foto wilde, want ik wilde de tijd nemen om hem goed vast te leggen.”

Ko koos wel voor de mooie zomerdagen om op pad te gaan. “Het is makkelijk om door omstandigheden het negatieve beeld te bevestigen wat veel buitenstaanders hebben van Almere. Ik wilde daarom met mooi weer fotograferen.” Bijzonder vond hij zelf het fietspad met een abrupt eind. “Het lijkt niet af, maar het blijft zo.” Via Google Maps kwam hij erachter dat het over ging in een pad voor mountainbikers. Maar dat is er nu niet aan af te zien. Een mysterie in de jonge stad. Ko is klaar met zijn project dat hij genoemd heeft naar twee straten: Almere – Van Fantasie naar Realiteit.