De kritiek van verschillende raadsfracties op het plan tegen de gevolgen van de kredietcrisis doet kersverse fractievoorzitter Bas Sepers af als ‘prietpraat’. Deze week is hij Marieke Bolle opgevolgd die wethouder van Cultuur en Financiën is geworden.

“De VVD zegt jammer dat er geen algehele lastenverlichting komt, maar dat gaat ons te ver. Aan dat soort prietpraat heb ik niks” reageert Sepers op kritiek van VVD-raadslid Ibo Gülsen op het plan. Een voorstel van de laatste om het wachtgeld van oud-wethouders af te schaffen valt verkeerd bij de PvdA-fractievoorzitter: “Het enge aan de VVD is dat die partij zo bijdraagt aan het beeld dat politici zakkenvullers zijn, dat is schandalig en een volstrekt onzinpunt”.
David Rietveld van GroenLinks noemde de oproep van de PvdA om investeringen naar voren te halen overbodig, omdat het college dat dan al gedaan zou hebben. “Het lijkt erop dat David aan de leiband van het college loopt”, pareert Sepers.
Oppositiepartij CDA noemt het plan linkse retoriek en ergert zich vooral aan het punt dat de gemeente krediet gaat verstrekken. “Het is niet de bedoeling dat de gemeente zelf geld gaat overmaken”, licht Sepers zijn plan toe. “Ze vult alleen het gat op door een garantie te geven, zodat banken eerder een lening zullen geven”.
Hij noemt de kritiek op het PvdA-plan tegen de kredietcrisis een gunstig teken. “Het zou erg zijn geweest als ik niets had gehoord. Bovendien waren alle fracties bij de presentatie van ons plan, zelf hebben ze niets”.

Crisisplan
De nieuwe wethouder van Cultuur en Financiën, Marieke Bolle, heeft het plan van haar eigen fractie al in verschillende versies voorbij zien komen. Het plan is vorige week in deze krant gelanceerd en diezelfde avond aangeboden aan wethouder Henk Kool. “Ik zie het plan als een ondersteuning voor mijn activiteiten van komend jaar. Die zullen vooral gericht zijn op de begroting van 2010. In dat jaar zijn er ook nieuwe verkiezingen, dus moet er ruimte zijn op de begroting. Een nieuwe coalitie moet mooie plannen kunnen maken”. Zij wil ook aandacht besteden aan starters in de cultuur door bijvoorbeeld atelierruimte en galeries te realiseren, zodat ze niet allemaal naar Amsterdam vertrekken. Of ze haar collega’s in het college van burgemeester en wethouders ‘Mijn jongens gaat noemen net als haar voorganger Jetta Klijnsma? “Er zijn dingen die ik anders ga doen. Maar met al die mannen voelt het als een warm bad”, lacht ze.

Scherpere koers
Sepers wil de scherpere koers van Bolle voor de partij voortzetten en het college kritisch blijven volgen. Sepers (58) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Haagse gemeenteraad en was daarvoor actief lid in Leiderdorp. Rond zijn twintigste werd hij lid van de partij. Twee keer maakte hij een uitstapje door op D66 en op de toenmalige PPR te stemmen. Hij noemt Joop den Uyl zijn inspirator en diens motto een betere spreiding van kennis macht en inkomen nog steeds actueel. “Je kunt denken van Den Uyl wat je wilt, maar hij kwam wel met maatschappelijke hervormingen”.
Wie van de twee de partij gaat aanvoeren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 willen ze nog niet kwijt. “Ik denk dat de lijsttrekker na komende zomer bekend wordt”, aldus Sepers.