Joost Sneller, Haags raadslid voor D66 vindt dat Den Haag een Pieter Paulusstraat moet krijgen. De staatsman (1754-1796) werd geboren in Axel, Zeeuws-Vlaanderen, maar bracht een belangrijk deel van zijn leven door in Den Haag en ligt begraven op de Scheveningse begraafplaats ‘Ter Navolging’.

“De aanleiding voor mij was een uitspraak van historicus en politicoloog Joop van den Berg die Pieter Paulus de grootste staatsman uit de vaderlandse geschiedenis noemde. Hij was voorvechter van de mensenrechten en we vieren dit jaar 100 jaar vrede en recht”, aldus Sneller. De Pieter Paulusstraat zou bijvoorbeeld in de buurt van de Thorbeckelaan kunnen komen. Daar in de buurt zijn ontwikkelingen gepland, dus volgens de D66-er zou dat ook best snel kunnen.

Paulus wordt gezien als de architect van de nood-Grondwet, die onder andere voorzag in erkenning van de rechten van de mensen, een kiesrecht voor mannen boven de twintig, een parlement, een referendum en de scheiding van kerk en staat. Als vertegenwoordiger van het district ’s-Gravenhage werd hij benoemd tot voorzitter van de Eerste Nationale Vergadering, de voorloper van de Tweede Kamer. Op de dag van de benoeming vatte hij kou en overleed drie weken later.

“Pieter Paulus is in onze geschiedschrijving onderbelicht. Hij was van de patriottenbeweging en heeft gezorgd voor een vreedzame overdracht aan de Fransen. Zijn beweging zorgde voor een kentering en heeft meer democratie gebracht”. Van den Berg stelde voor de Oude Zaal in de Tweede Kamer naar Paulus te noemen, maar Sneller vindt een straat in Den Haag daar ook wel bij passen en Paulus stond nog niet op de reservelijst van te vernoemen personen. “Een standbeeld had ook gekund en kan alsnog, maar hij verdient ook een straat”. Het college van burgemeester en wethouders bepalen uiteindelijk wie op die lijst komt en naar wie een straat, plein of steeg wordt vernoemd.