Jozias van Aartsen (60, VVD) is door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester. Als hij binnenkort door de ministerraad wordt benoemd, zal hij zijn huidige werk afronden en in de Hofstad aan de slag gaan. “Ik ben heel erg blij met de voordracht. Ik vind het bijzonder en eervol”, aldus de beoogd burgemeester.

Het ging allemaal erg snel. “Het proces ging zo snel dat het ook mij heeft overvallen. Ik had een besluit nog niet verwacht. De vertrouwenscommissie heeft het uitstekend gedaan, Olympisch goud, zal ik maar zeggen”, aldus Van Aartsen. Vorige week woensdagavond had hij de laatste van drie intensieve gesprekken met de commissie en donderdagavond was de voordracht een feit. Zijn vrouw Henriëtte: “Het voelt als een kind dat een maand te vroeg wordt geboren: de wieg stond nog niet klaar. Voor ons betekent het dat hij weer veel weg is, maar voor Den Haag hebben we alles over.” Zij is zelf in Amsterdam geboren en voelt zich Hagenaar sinds de verhuizing uit Pijnacker in 1988.

In die gemeente steunde Van Aartsen de plaatselijke VVD-fractie en leerde hij de lokale politiek kennen. Hij was ook negen jaar secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken waar hij ook veel te maken had met lokale politiek. “Ik ben geen burgemeester geweest, maar ik ben niet geheel vreemde in Jeruzalem”, omschrijft hij het zelf. “Ik zou in het Nederlands openbaar bestuur bij geen andere stad of provincie hebben gesolliciteerd”, zegt Van Aartsen. “Het was echt niet zo dat ik vroeger toen mijn vader hier wethouder was en ik op school zat aan de Mient, dacht: dat wil ik ook. Bovendien leek het er niet op dat deze functie vrij zou komen. Pas op het moment dat die vacant kwam heb ik er goed over nagedacht en gedacht ja, ik ga solliciteren. Voor Den Haag loop ik graag risico’s.” Veel aanmoediging had hij daar niet voor nodig, maar die kreeg hij wel al, ook van wildvreemden.

“Vanaf het moment dat Deetman zijn vertrek bekendmaakte, ben ik op straat aangesproken. Nu roepen mensen me als ik op de fiets zit en steken hun duim omhoog”, zegt de beoogd burgemeester. Afgelopen weekend was hij bij de conferentie ‘Afrika present’, uitgenodigd als oud-minister van Buitenlandse Zaken. Nu kreeg zijn aanwezigheid een andere lading. ‘Natuurlijk en zij vonden het mooi. Het was een schitterende bijeenkomst”, aldus Van Aartsen.

Hij komt nog al eens in de stad, ook buiten zijn eigen Statenkwartier en op het veen. “Ik ben daar al redelijk vaak en ken Den Haag goed.” Dat hij de naam heeft elitair te zijn, realiseert hij zich. “Mensen moeten me maar gewoon leren kennen.”

De komende tijd is Van Aartsen nog druk namens de Europese Commissie als coördinator van Nabucco, de aanleg van een gaspijpleiding van Turkije naar Oostenrijk. “Na mijn benoeming heb ik nog een aantal weken nodig om die pijpleiding mogelijk te maken. Dus ik zal zeker niet per 1 maart beginnen, maar enkele weken later.”