Vrienden en familie vinden haar erg Haags en zelf voelt ze het ook zo. Ze maakt regelmatig een praatje in een van de vele kleine winkeltjes in haar buurt en wandelt graag door haar stad. Jeltje van Nieuwenhoven, de kersverse lijsttrekker van de Haagse PvdA woont hier vijftien jaar en werkt er 28 jaar. “Dat is meer dan menig raadslid”.

Van Nieuwenhoven wil geen wethouder zijn, maar gaat volledig voor het fractievoorzitterschap van de PvdA in Den Haag na de verkiezingen van 3 maart 2010. “Ik woon midden in de stad, achter de Bijenkorf op de Gedempte Burgwal. Ik volg de stad met veel belangstelling en woon gelukkig in een buurt met veel kleine winkeltjes. Daar maak ik graag een praatje”, zegt Jeltje van Nieuwenhoven. Zij won de lijsttrekkerverkiezing van de Haagse PvdA met overgrote meerderheid.

In de eerste en mogelijk enige echte lijsttrekkerstrijd legde wethouder Marnix Norder het af tegen Van Nieuwenhoven. Hij kreeg 188 stemmen minder dan zijn opponent. Van de andere partijen was D66 tot nu toe de enige waar ook twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap waren, maar de strijd was daar niet zo spannend als bij de PvdA. Zeker omdat Van Nieuwenhoven relatief laat bekend was en wethouder Henk Kool voor haar zijn kandidatuur introk.

Oude politiek

Van Nieuwenhoven erkent dat in alle partijen wel eens de discussie speelt over oude en nieuwe politiek. Sinds haar kandidatuur een gevleugelde term in Haagse kringen. Toch hoort zij naar eigen zeggen niet bij de oude politiek. “Ik ben niet van de oude bestuurderspartij. Je moet altijd opnieuw naar zaken kijken en ik had niet voor niets ook veel jonge kiezers”. Zij streeft ernaar de grootste partij te worden. “Dat zijn we al, we willen het ook blijven”.

Mocht dat lukken dan blijft zij in de raad. “Ik heb meteen aangegeven dat ik geen wethouder wil worden. Ik ga niet over wie dan wethouder wordt. Mensen hebben zich daar apart voor kunnen melden bij de partij. De huidige wethouders hebben het goed gedaan, maar je kunt ook denken aan een vernieuwing op de toekomst gericht. Maar nogmaals, daar ga ik niet over, dat is aan de leden”. Wel hoopt zij vurig dat het een evenwichtige samenstelling wordt met ruim baan voor vrouwen. “Daar ben ik altijd voor”.

Zichtbaar

Van Nieuwenhoven wil dat haar partij de komende tijd zichtbaar is in de stad. “We beginnen niet morgen met de verkiezingscampagne, maar wel met zichtbaar zijn. De raadsleden zijn daar al mee begonnen, dat is goed”. Haar concurrenten heeft ze al in het vizier en de verkiezingsprogramma’s heeft ze van internet gehaald en gelezen. Twee van haar concurrenten zijn de wethouders Bert van Alphen (GroenLinks) en Sander Dekker (VVD) die lijsttrekker zijn voor hun partij. “Zij hebben vooral een voorsprong op hun eigen portefeuille omdat ze die tot in detail kennen”, zegt de geboren Friezin. Zij denkt niet dat zij verder veel voordeel heeft van het relatief buiten de Haagse gemeentepolitiek staan. “Dat sta ik ook niet. Ik zit ook bij de Algemene Ledenvergadering, om maar iets te noemen”.

Zij vindt het jammer dat de PVV nog geen lijsttrekker heeft, nu die van de meeste partijen wel bekend is. Zij wil de partij bestrijden door de PvdA-oplossingen van de door de partij genoemde problemen voor het voetlicht te brengen. De partij uitsluiten, zoals PvdA-fractievoorzitter Bas Sepers opperde, wil zij niet. “Ik acht een samenwerking erg onwaarschijnlijk, omdat de partij meer verdeelt dan mensen samenbrengt”.

Dan nog het verkiezingsthema van deze raadsverkiezingen: de cruiseterminal voor het Zuiderstrand. “Ik vind dat zoiets niet ten koste mag gaan van het Zuiderstrand en bijvoorbeeld natuur. Wel moeten we eerst  de lopende onderzoeken afwachten”.