Kars Veling wordt per 1 april directeur van het Huis voor de Democratie. Hij verruilt zijn directeurschap bij het Johan de Wittcollege en zijn lidmaatschap van de Raad van toezicht van het Huis voor deze functie. “Ik heb altijd gepoogd mensen duidelijk te maken hoe trots je moet zijn op de democratische rechtstaat”.

Kars Veling (62)  was al betrokken bij het Huis als lid van de Raad van toezicht. Was er geen directeur te vinden nadat Jan Schinkelshoek zich had teruggetrokken? “Niet zo’n goeie”, lacht Veling. “Na een procedure en het terugtrekken van Schinkelshoek volgde een impasse. Toen is er een nieuwe procedure geweest en heb ik aangegeven dat ik wel interesse had. Zo is het gaan rollen”. Er is sinds oktober veel gepraat en als lid van de Raad van Toezicht heeft Veling zich een tijdje afzijdig gehouden om de procedure eerlijk te houden. De voorzitter van de Raad van Toezicht Wim Deetman heeft hem nu per 1 april benoemd tot directeur.

“Ik heb grote interesse in de zaken van het Huis. Ik ben lid geweest van de Eerste Kamer en kort van de Tweede Kamer. Ik heb altijd gepoogd mensen duidelijk te maken hoe trots ze moeten zijn op de democratische rechtstaat. Dat je kunt stemmen, politiemensen niet om kunt kopen en dat rechters onafhankelijk zijn. In mijn functie bij het Johan de Wittcollege heb ik ook gezien hoe belangrijk het is dat nieuwkomers dat ook leren. Zij kennen dat niet, kijk maar naar de toestanden in de Arabische wereld op dit moment”.

Veling is benoemd voor onbepaalde tijd. “Maar ik ben ook de jongste niet meer. Ik heb me voorgenomen in ieder geval een jaar of drie vier te bouwen aan het Huis. Ik wil vooral de zichtbaarheid verbeteren. Mensen denken dat het nog niet bestaat, maar we zijn al een tijdje bezig boven Dudok. Straks verdwijnt daar de VVV en krijgen we beneden onze receptie”. In het Huis voor de Democratie werken nu veertig mensen, vooral parttimers. Veling mikt op 100.000 tot 200.000 bezoekers per jaar en meer bekendheid. “We hebben hier de vergaderzaal van de Tweede Kamer nagebouwd en de Treveszaal. Het Huis is een ideaal begin voor een rondleiding door de Eerste of Tweede Kamer voor scholieren, studenten, toeristen, maar ook voor expats en gasten van de stad of ministeries”, aldus de enthousiaste aanstaande directeur.