Luc Mutsaers is teamcoördinator bij de Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken. Hij heeft plezier in zijn werk en wil dat overbrengen op anderen. Hij heeft het boek ‘Werkplezier’ geschreven vol tips over hoe het op kantoor iets prettiger kan zijn. Tijd voor een rondje Lange Voorhout op een zonnige dag.

Hoe ben je op het idee gekomen voor het boek?

“Ik wilde drie jaar geleden zelf wat meer werkplezier, in plaats van thuis over gezeur op het werk te vertellen. Ik ben tips gaan verzamelen en in de praktijk gaan toepassen, ook op mijn collega’s. Die tips heb ik gebundeld voor heel werkend Nederland.”

Wat is werkplezier?

“Een definitie zegt mij niet zoveel. Iedereen kan voor zichzelf wel aanvoelen of hij of zij plezier in het werk heeft. Werkplezier is een gevoel, een houding.”

Hoe bereik je dat?

“Begin bij jezelf. Neem ’s ochtends voor de spiegel de tijd om naar jezelf te glimlachen. Zo begin je de dag beter dan mensen die chagrijnig op pad gaan – je kent ze wel uit de trein. Thuis steek je veel geld in de inrichting, het kantoor blijft vaak een grijze massa. Neem kleur en persoonlijke dingen mee naar de werkplek en ook een plantje doet wonderen. De inhoud van je werk kun je ook leuker maken. Iedereen heeft corveeklussen, maar richt je meer op de leuke dingen in je werk, die zijn er meer dan genoeg. Tot slot kun je werken aan je collega’s.”

Hoe werk je aan een collega?

“Je moet open zijn over je gevoelens . Als je een hoogoplopend meningsverschil met iemand hebt, kun je zeggen: ‘Ik wil plezier in mijn werk hebben, jij toch ook?’ Vaak ben je dan binnen vijf minuten van het probleem af.”

Werken de tips alleen op het werk?

“Nee, je kunt ze ook thuis gebruiken. De tips helpen echt, al zijn niet alle tips voor iedereen geschikt. Maar ik heb 65 tips verzameld, dus er zit altijd wel iets bruikbaars bij.”

Hoezo, niet voor iedereen geschikt?

Niet iedereen wil bijvoorbeeld een geurverspreider op de kamer. Een experiment in een gevangenis met sinaasappelgeur, scheelde wel de helft aan kalmeringsmiddelen. Nou wil ik niet zeggen dat VROM een gevangenis is, maar zoiets helpt wel.”

Wat is de gouden tip?

“Lach wat meer tegen jezelf en anderen en volg wat meer je gevoel. We doen veel te veel dingen tegen onze zin.”

Helpt een lunchwandeling als deze bij het werkplezier?

“Het is maar waar je behoefte aan hebt. Buitenlucht en veel daglicht is wel goed, maar ik doe het zelf eigenlijk nooit.”

Hoe breng je de lunchtijd door?

“Ik ga voornamelijk met collega’s lunchen en even over wat anders praten dan over werk. Het is belangrijk de mens achter de collega te leren kennen.”

Waarom wilde je een rondje langs de Lange Voorhout?

Je hebt hier vaak leuke beelden en kunst en ik hou van open ruimtes. Water, licht en bomen geven een vrolijker gevoel.”