Wil Sprenger is contractbeheerder en coördinator interne milieuzorg bij het Facilitaire Management. Zij zorgt dat het ministerie van VROM iets groener wordt. Niet met planten of bomen, maar door in zee te gaan met leveranciers die voldoen aan de duurzaamheidseisen. Een wandeling over het Malieveld.
Wie is Wil Sprenger?
“Ik ben een vrouw van 49 jaar. Ik heb een zoon van 27 jaar en die is marinier. Niet in Den Helder, maar bij het korps mariniers. Ik ben gek op slapen, lezen, ik sport twee keer per week, kijk graag films en luister naar muziek. Barbra Streisand is wel favoriet, mijn hero. En ik werk twintig jaar bij VROM.”
Waar heb je zoal gezeten binnen het ministerie?
“Ik ben begonnen als secretaresse bij de Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen aan de Van Alkemadelaan. Daarna kwam ik bij de Centrale Directie Communicatie. Na een avondstudie financiën werd ik financieel projectondersteuner bij CDC. Vervolgens werd ik beleidsondersteuner voor DGM onder Hans van der Vlist. De Facilitaire Dienst vroeg mij om hier te komen werken. Ik heb nooit een klus gehad die ik niet wilde, maar dit is wel het leukste wat ik heb gedaan.”
Wat houdt je werk in?
“Ik onderhandel bij grote aanbestedingen over contracten en bekijk of de leveranciers wel voldoen aan de eisen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We hebben daarvoor een ISO 14001 certificaat als teken dat we dat goed doen. Ik ga over de secundaire processen, zoals catering, schoonmaak en fitness. Sinds kort ben ik auditor en mag ik ook toetsen.”
Hoe toets je zoiets?
“Je kijkt bijvoorbeeld of afval op de juiste manier wordt verwerkt. Dat toetsen moet je wel doen, want ze kunnen op papier wel iets beweren, maar dat is niet genoeg. Het moet echt kloppen, want wij hebben als VROM wel een voorbeeldfunctie.”
Waar let je op?
“Er zijn criteria opgesteld waar duurzaam ondernemen aan moet voldoen. Dat betekent niet alleen milieuvriendelijke verpakkingen, maar ook zoiets als dat de grondstoffen niet door kinderen of slaven zijn gemaakt.”
Waar zien we dat in terug?
“De catering werkt bijvoorbeeld voor zestig procent biologisch. We willen naar honderd procent, maar dat kan niet ineens, omdat de cateraar ook moet verdienen.”
Vast geen populaire maatregel?
“In het begin dachten we dat er een wervelstorm zou komen. Alles wat door de maag gaat, ligt gevoelig. We hadden wel een subsidie geregeld, zodat de prijzen niet te veel stegen, want biologisch eten is nou eenmaal duurder. De reacties kwamen wel, maar zijn mij meegevallen.”
Heb je wel eens boze reacties gehad op een aanbesteding?
“Ja, bij de fitness. Daar werd ik ook persoonlijk op aangesproken, maar ik voer alleen maar uit, ik bepaal het niet. Ja, ook de fitness is duurzaam met verantwoorde materialen die jaren meegaan, bijvoorbeeld.”
Wat is het leukste aan je werk?
“Het contractbeheer. Ik ben zakelijk ingesteld en ik onderhandel graag, zeker als het mijn ding is.”
Rondje Malieveld
We lopen van de hoofdzetel van VROM naar het Malieveld en slaan rechts af. Langs de hertjes en linksom weer terug, voor de poffertjeskraam langs. “Ik kom hier elke dag. Ik ga eerst lunchen met collega’s voor de gezelligheid en dan wandelen in deze groene omgeving. Altijd alleen; even tot rust komen.”