De gemeente heeft vorig jaar vergunningen afgegeven om 25 woningen te realiseren in leegstaande kantoorgebouwen. Dat schrijft wethouder Marnix Norder (PvdA, Stadsontwikkeling) aan de Haagse raad. In totaal heeft ruim 24.000 m2 dat jaar een andere bestemming gekregen.

De wethouder baseert zich op de binnenkort te verschijnen Monitor Haagse Kantorenmarkt 2010 – 2011. Naast woningen zijn er ook andere functies in de leegstaande kantoren gekomen. Aan de Mauritskade is een kantoorgebouw omgebouwd voor de gezondheidszorg, aan de Amsterdamse Veerkade betrekken een welnesscentrum en horecagelegenheid en aan de Laan van Meerdervoort komt een hotel. Het grootste aandeel in het tegengaan van de kantorenleegstand heeft een pand aan de Anna van Hannoverstraat, waar een kantoorgebouw met een vloeroppervlak van bijna 10.000 m2 wordt omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw.

In heel Den Haag is iets meer dan 5000m2 van leegstaande kantoorruimte geschikt gemaakt als woonruimte. Een andere 1000m2 wordt gesloopt.

De nu omgebouwde kantoorruimten zijn slechts druppels op een gloeiende plaat. Van de 6 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte staat in Haaglanden zeker een miljoen leeg. Eerder meldde deze krant al dat er nog zo’n 130.000 m2 in aanbouw is en op de commerciële markt is ongeveer 200.000 m2 aan kantoorruimte in ontwikkeling.