De bewoners van de huizen achter de afgesloten bushalte Valkenboslaan zien hun halte het liefst in gebruik. Zij willen dat de gemeente serieus zoekt naar een goed alternatief en een tegemoetkoming van de juridische kosten. Twee rechters gaven hen gelijk dat de bushalte niet voor hun huizen kan blijven, de gemeente gaat in hoger beroep.

Enkele weken geleden meldde deze krant dat buurtbewoners zinnen op actie omdat de bushalte voor het stadsdeelkantoor Segbroek van bus 20 en 21 richting Laan van Meerdervoort, al bijna negen maanden niet in gebruik is. Aanleiding is een juridische strijd. De bewoners van de huizen achter de halte zijn boos dat de halte zomaar voor hun deur is geplaatst. Dit was niet in de volgens alle partijen toen geslaagde inspraak bekend, pas daarna. “Ze waren vergeten de fietsdoorsteek naar de Fahrenheitstraat te maken en hebben toen zonder overleg of informatie de bushalte verplaatst”, aldus een van de bewoners. Zij willen niet met naam in de krant, wegens bedreigingen. “Een buschauffeur zei dat hij niet mocht stoppen bij de halte en als de passagiers wilde weten waarom, moesten ze maar aanbellen. Ik zat in de bus. Eerder heb ik al een boze reiziger aan de deur gehad die me uitschold waar mijn kinderen bij waren en eentje die achter mijn zoon naar binnen liep om verhaal te halen. Stond er ineens een vreemde in mijn huis”.

Begin

Al in mei 2010, toen de piketpaaltjes stonden begon de bewoonster de procedure. “Het leek een hele rare parkeerplaats, maar we kwamen er al snel achter dat het een bushalte moest zijn. Ik ben toen direct de procedure begonnen, maar moest hem intrekken, omdat er geen besluit was dat daar een halte zou komen”. Na een kort geding in december moest de halte dicht. Volgens de bewoners voerde de gemeente dat niet uit en is de halte nog twee weken open geweest, tot het volgende kort geding. De bewoners zijn het strijden en de oplopende kosten voor hun goede advocaat, inmiddels zo’n €30.000,-, moe en willen dat de gemeente gewoon de procedures volgt. Dat is volgens hen niet gebeurd, zij zijn niet betrokken bij het veranderen van de plannen waardoor de bushalte voor hun deur kwam en niet op de oude plek op de hoek bij de sigarenwinkel. “De eigenaar wil de halte daar ook terug. Hij mist al maanden klandizie. Bovendien kan de middenberm best kleiner om daar meer ruimte te maken voor de bussen. Het zou historisch zijn, maar wij hebben nergens kunnen vinden dat die berm ooit zes meter was, zoals nu”.

De boze buurtbewoners die de halte zo snel mogelijk open willen en zinnen op actie, hebben afgelopen week een gesprek gehad met de gemeente. De boze bewoners van de huizen achter de halte hebben over twee weken. “Gelukkig wil die nu met ons praten, dat was eerder niet het geval, hangende de procedures. We voelen ons onredelijk behandeld en hebben zelf meermalen aangedrongen op een gesprek. Wij willen hier ook een halte terug, alleen liever niet voor onze deur”.